ÄLVÄNGEN. Nedskräpning på återvinningsstationerna har blivit en allt vanligare syn i kommunen. Nu har flera invånare tröttnat – en av dem är
Lars Behrman.
– Det är inte roligt att komma hit när det ser ut som skit, säger han till Alekuriren.
I diket ligger plast och metallförvaringen är överfylld på återvinningscentralen i södra Älvängen. Det är där som Lars Behrman slänger sitt skräp, men ibland tvingas han vända tillbaka hemåt med full bil.
– Ibland går det inte att slänga här eftersom att alla behållare är fulla och det ligger skräp på marken, berättar han.
Lokaltidningen har fått flera påringningar om att det är stökigt på de olika återvinningsstationerna i kommunen. Lars har bott i Älvängen i över 30 år och har sett problemet komma och gå – men den senaste tiden har varit under all kritik, menar han.
– Det har gått i vågor. Efter julhelgen eller midsommar kan det se ut som f-n här och borde det inte finnas en tanke på att man kanske ska ha tömt återvinningsstationerna innan dess? frågar sig Lars och fortsätter:
– Folk tröttnar till slut och slänger allt bredvid containrarna. Enligt kommunen är det ett problem i hela landet, men det bryr jag mig inte om. Det ska inte se ut så här i Ale, det behövs ett övergripande tänk över hur återvinningsstationerna ska se ut. Hela kommunen växer och det är inte roligt att komma hit när det ser ut som skit. Det är som att man skäms och jag är inte ensam om att tycka det här, utan jag vet många som anser att det är ett problem på återvinningsstationerna.
Han är tydlig med att det är allas ansvar att se till att det inte skräpas ner.
– Det är var och ens ansvar att inte slänga på marken. Det går inte att ligga och lurpassa här och säga till dem som inte sköter sig, men det minsta man kan kräva är att behållarna ska vara tömda. Det är inte kul när det ligger skräp utspritt på marken och det är farligt för barnen och djuren när det ligger krossat glas utanför behållarna, säger Lars.
Det är förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för återvinningsstationerna. Tidigare var det kommunen som hade hand om städningen på uppdrag av FTI, men den 1 februari tog FTI över även det. Carina Åberg är renhållningschef i kommunen och hon har märkt en försämring på återvinningsstationerna den senaste tiden.
– Det har blivit stökigare på återvinningsstationerna sedan FTI tog över städet. Vi har ett stort intresse att det ser bra ut på de olika stationerna, men det är inte kommunen som har ansvaret. Varje gång man köper ett mjölkpaket så betalar man en summa för att förpackningen ska kunna återvinnas och det är FTI som ansvarar för det, säger hon och fortsätter:
– Det är lätt att ansvarsbiten missförstås. Det är alltså inte vårt uppdrag att tömma och städa återvinningsstationerna. Kommunen ansvarar bara för hushållsavfall och hushållsliknande avfall och där ingår inte förpackningar och tidningar från återvinningsstationerna. Vi kan i dag inte säga till FTI att de missköter sig och sedan kasta ut dem. Vi har inte mandat att göra det och så ser det ut i alla kommuner i landet, säger Carina Åberg.
Ni kan alltså inte ge FTI vite om de inte sköter sig?
– Nej, det kan vi inte. Vi kan inte begära pengar om de inte har skött sig, men det är väldigt viktigt att man hör av sig till FTI om man har klagomål.
Har ni någon dialog med FTI?
– Det är klart att vi har. Det här är inget unikt Aleproblem utan det ser ut så här i hela landet. En anledning är att ingen vill ha en återvinningsstation nära sitt hem och då blir den gömd, vilket gör det lätt för folk att dumpa all sorts avfall. Det finns ett förslag på regeringsnivå att kommunerna ska ta över insamlingen av tidningar och förpackningar och således allt material, vilket också kommer inkludera skötsel av återvinningsstationerna, och det ser jag väldigt positivt på.
Det största problemet är, enligt Carina Åberg, att personer inte använder stationerna till vad de är avsedda till.
– Man dumpar avfall som egentligen inte ska vara där och där har alla kommuninvånare ett ansvar. Det kan vara så att man städar klockan åtta på morgonen och på eftermiddagen kan det vara lika stökigt igen på eftermiddagen.