ALE. Gamla avlopp eller anläggningar utan tillstånd är under luppen. Har du ett enskilt avlopp i närheten av en sjö eller vattendrag behöver du ansöka om tillstånd hos Ale kommun.
– Är man det minsta osäker gör man klokt i att ansöka så reder vi ut vad som gäller, säger Laila Ekman, enhetschef miljö i Ale.
Göteborg, Kungälv, Ale, Lilla Edet, Vänersborg och Trollhättan bildar vattenskyddsområde Gävso. Området är indelat i två skyddszoner, inre och yttre skyddszon. Alla enskilda avlopp inom inre skyddszon ska enligt miljöbalken ha tillstånd från kommunen.
– I den inre skyddszonen ingår alla sjöar och vattendrag med flöden som inom 12 timmar kan nå ett vattenintag eller vattenverk. Detta görs för att minska risken för föroreingar i vårt dricksvatten, säger Laila Ekman, enhetschef miljö i Ale kommun.
Befintliga avlopp, ofta äldre konstruktioner, och som inte har tillstånd enligt miljöbalken ska söka detta före den 30 juni i år.
– Om anläggningen inte lever upp till de krav som ställs idag kan fastighetsägaren bli ålagd att anlägga en ny avloppsanläggning, säger Laila Ekman.
Fastighetsägare som redan har tillstånd enligt miljöbalken berörs inte och är man det minsta osäker är uppmaningen glasklar.
– Då ska man ansöka om tillstånd. Vi vet att det finns en osäkerhet kring om avloppet släpper ut inom den inre skyddszonen. Gränsdragningen kan vara svår och då är det bättre att skicka in en anmälan så reder vi ut de faktiska förhållandena, menar Ekman.
I Ale kommun finns 3000 enskilda avlopp och miljöenheten tror att cirka 300 behöver ansöka om tillstånd. För att vara på den säkra sidan skickar miljöenheten ut cirka 900 brev till enskilda fastighetsägare.
– Det pågår en massiv informationskampanj för att ingen ska kunna säga att ”det visste jag inte”. I värsta fall kan det leda till åtal och det vill vi inte att någon ska behöva utsättas för. Det finns mycket information att få via nätet och har man frågor är det bara att höra av sig, avslutar Laila Ekman.
Gränsdragningen för den inre och yttre skyddszonen framgår tydligt av en detaljerad karta på gavso.se där enskilda fastigheter kan zoomas in.
Fler än 700 000 personer får sitt dricksvatten från Göta älv och Vänersborgsviken i Vänern. Därför är området värt att skyddas. Göta älv- och Vänersborgsvikens vattenskyddsområde (Gävso) sträcker sig från Vänersborg i norr till Göteborg i söder. Genom Trollhättans-, Lilla Edets-, Ale- och Kungälvs kommun. På www.gavso.se finns detaljerade kartor om inre och yttre skyddszoner.