Efterlyser vision för Jennylund

ÄLVÄNGEN. Jennylundsområdet skulle kunna bli ett nav för Ales turistverksamhet.
Friluftsliv, skridsko, längdskidåkning, hästsport, vandring, friidrott och till exempel terränglöpning skulle kunna locka många till en aktiv semester året runt.
– Vad som saknas är en vision och den borde Ale kommun ta initiativ till, säger Bo Björklund och Peter Tifeldt.

Bo Björklund och Peter Tifeldt är två engagerade föreningsmänniskor i Ale. Genom ett Leaderprojekt kunde en pilgrimsled färdigställas mellan Göteborg och Vänersborg, 2014. Bo Björklund, engagerad i Föreningen Pilgrimsleden, kom då i kontakt med Peter Tifeldt, eldsjäl i föreningen Säkra ridvägar. Båda hade då upptäckt naturens attraktionskraft för turismen.

– Johan Engström på turistrådet säger att 9 av 10 vill uppleva naturen, så vi är helt rätt ute med våra ridvägar och fina vandringsled, säger Peter Tifeldt.

Det som saknas enligt dem är en gemensam utgångspunkt, ett nav, varifrån besökare kan utgå. Detta turistcentrum skulle enligt dem bäst placeras i Jennylundsområdet.

– Här finns ytan och läget är fantastiskt med närheten till Göteborg. Tänk att kunna erbjuda övernattningsmöjligheter i en stugby och sedan en lång lista med tänkbara aktiviteter. Längdskidåkning, skridskor och ridhus på vinterhalvåret följs upp med terränglöpning, säkra ridvägar, vandringsleder och friidrott under sommartid. Tänk om vi vågade marknadsföra detta! Tänk vilken unik nisch Ale skulle få, säger Bo Björklund.

Han föreslår att Ale kommun tillsätter en visionsgrupp omgående och att en projektledare får i uppdrag att ta fram riktlinjer och tänkbara samarbetspartners. Visionsgruppen borde ha representanter från föreningslivet, näringslivet och Ale kommun.

– Egentligen borde detta göras innan man börjar bygga det nya ridhuset på Jennylund. Visionen kan komma att påverka inriktningen på verksamheten och då är det viktigt att man inte låst in sig, menar Björklund.

Peter Tifeldt är övertygad om att näringslivet kan nappa på idén.

– Men det krävs att någon tar initiativet och driver processen. Om Ale kommun börjar kan entreprenörer snabbt se möjligheter, säger han.

Båda har fångats av naturens slagkraft i Götaälvdalen och för att sälja in den och underlätta marknadsföringen har arbetet med en spelfilm påbörjats. En trailer för The Blue Ribbon är redan framme och kommer att visas inom kort. Filmen har sin utgångspunkt i en vandrares yttre resa, en vandring längs pilgrimsleden. De oslagbara vyerna kommer att fascinera publiken.

– Det är en perfekt produktplacering för att sälja in ett område. Förhoppningsvis kan filmen locka både tysk- och engelsktalande turister till Götaälvdalen, menar Björklund.

Pilgrimsleden ska under året dras om och få ett mer ostligt läge. Istället för att gå från Jennylund genom Nödinge, Nol och Älvängen ska leden gå via Uspastorp, Starrkärr, Kilanda och vidare över Skepplanda.

– I samband med detta ska den också kvalitetssäkras så att Turistrådet på allvar kan börja marknadsföra sträckningen, säger Bo Björklund.

Projektet med att anlägga säkra ridvägar i Ale styrs av vilka resurser som finns tillgängliga. Det kommunala anslaget har minskats 2017, men nyligen blev ytterligare en sträcka mellan Utbyvägen och Ale Ridsport klar. Det innebär att den långa sträckan ända från Skönningared är utbyggd som säker ridväg. Kvar att koppla ihop är Skönningared-Grönnäs samt över Brandsbobergen-Gallås.

– Våra säkra ridvägar är unika och rätt marknadsfört blir det en stor framtida turistattraktion, avslutar Peter Tifeldt.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Blekt Skepplanda förlorade borta mot Vara

Skepplanda BTK blandar och ger i fyran. Trots nederlaget i…

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…