ALE. Den 13 februari är det dags för Fettisdagen. Intresset är stort och för bagerierna är det en av årets viktigaste dagar.
Lokaltidningen fick en pratstund med bagaren Lennart Svenheimer – 72-åringen som mycket väl kan vara mannen bakom vaniljsemlan.
Lennart Svenheimer är en bagare som varit med länge. Bagaryrket har funnits i familjen sedan 60-talet och 2010 gick familjeföretaget ihop med Cederleüfs och bildade det som numera är känt som Cederleüfs & Svenheimers. Idag är det Lennarts söner som har hand om verksamheten.
Hur högt håller du semlan som bakverk?
– Den är säsongsbaserad så det är egentligen bara under tre månader som vi gör semlor. Men det är det bakverket som vi värnar om mest, det är vår nummer ett!, säger Lennart Svennheimer.
Just bageriets prisbelönta semla har varit en viktig del i företagets goda rykte.
Vad är hemligheten bakom en riktigt bra semla?
– Vetebullen måste vara välbakad och innehålla tillräckligt med kardemumma. Sedan köper vi vår mandelmassa från Tyskland och den är, enligt oss, den bästa mandelmassan man kan få tag på. Sedan ska det vara riktig grädde.
Han berättar att receptet varierat lite genom åren och han minns väl tiden då olika alternativ till mandelmassan började smyga sig i i bilden. Det var i början av 90-talet och är man motståndare till den utvecklingen så kanske det ändå är Lennart som ska hållas lite skyldig.
– Jag tror faktiskt att det var jag som gjorde den första vaniljsemlan för ungefär 30 år sedan, säger han och fortsätter:
– En av mina barndomsvänner hade en son som var allergisk mot mandelmassa. Då frågade min kompis om jag inte kunde göra en vaniljsemla, vi testade det och tyckte att det blev ett väldigt bra alternativ. Sedan växte det och många har tagit efter.
Vänta nu, så du är vaniljsemlans fader?
– Jag tror det. Jag vet i alla fall ingen annan som hade gjort det innan, säger Lennart och ger ifrån sig ett skratt.
I bageriet rustar man nu för en av de mest intensiva veckorna på året. Lennart uppskattar att företaget kommer att producera närmare 30 000 semlor, bara till själva Fettisdagen.
– Jag tycker att Fettisdagen är mer populär är någonsin. Det snackas mycket om semlor, både i tv och tidningar. Det har verkligen blivit en grej, säger 72-åringen och berättar att det är en utvecklingen som skett över tid.
– Förr var det annorlunda, då var det Gustaf Adolf bakelser som var det mest populära men det har minskat. Istället har Fettisdagen och Kanelbullens dag vuxit.