ALE. 65 000 skyddsrum ger plats för sju miljoner svenskar.
Nu vill staten att dessa inspekteras – ett uppdrag som förväntas ta fem år.
MSB har nämligen bara två kontrollanter, men det finns också cirka 350 certifierade skyddsrumssakkunniga som fastighetsägare kan anlita – Alekuriren har träffat två av dem.
Försvarsberedningen har givit MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i uppdrag att kontrollera landets 65 000 skyddsrum. En uppgift som beräknas ta fem år, då myndigheten bara har två kontrollanter. Däremot har antalet skyddsrumssakkunniga ökat i antal och är nu cirka 350 i Sverige. Dessa är certifierade av MSB och har kompetens att utföra kontroller av skyddsrum enligt MSB:s riktlinjer. I Ale är det Hans Knutsson som verkar och i Stenungsund Joakim Svernhammar.
– Vi har levt i fred under så många år att många säkert glömt var skyddsrummen finns och vilka krav som ställs på dem. Det är motiverat att MSB nu startar ett kontrollprogram, men det är alldeles för få inspektörer. Samtidigt är det fastighetsägaren som bär ansvaret för att skyddsrummet fungerar och att all utrustning finns på plats, säger Hans Knutsson och fortsätter:
– Kraven är desamma som när skyddsrummen byggdes och utrymmena får användas till i princip vad som helst i fredstid, men inom 48 timmar ska de kunna iordningställas för att fungera som skyddsrum.
Som skyddsrumsakkunnig utförs kontroller på begäran av fastighetsägaren. Resultatet kan registreras hos MSB, men det är inget krav.
– Fastighetsägaren kan välja mellan tre olika kontroller. Det är olika nivåer, där det vanligaste är att man gör den så kallade statuskontrollen där skyddsrummets vitala delar undersöks. Vid eventuella fel eller brister skickas förslag på åtgärder, förklarar Knutsson.
Att det återigen pratas om kontroll av skyddsrum i Sverige har också skapat en negativ utveckling där oseriösa aktörer tar plats.
– Som fastighetsägare ska du alltid begära uppvisande av giltigt behörighetsbevis med ett så kallat SRG-nummer från MSB av den som ska utföra kontrollen. Det är bara certifierade skyddsrumssakkunniga som har kompetens att utföra en besiktning enligt MSB:s riktlinjer, betonar Joakim Svernhammar.
För den som kommit på sig själv att skyddsrummet inte längre håller måttet är det hög tid att tänka till. Att riva eller bygga om det till något annat är inget alternativ.
– MSB godkänner i regel inte att skyddsrum rivs. De måste i så fall ersättas med ett nytt. När skyddsrummen byggdes under ”kalla kriget” fick fastighetsägarna statliga subventioner och idag byggs det väldigt få varför det befintliga beståndet är viktigt att behålla, säger Knutsson.
Vad ska medborgarna tänka på när det gäller skyddsrum?
– Jag tycker alla ska veta vart det närmaste skyddsrummet ligger. Det är en vetskap som inte är särskilt tung att bära, avslutar Hans Knutsson.
Antal: Det finns 65 000 skyddsrum i Sverige och den största andelen ligger i flerbostadshus. I Ale finns det 109 och i Lilla Edet ca 45.
Ett skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. I fredstid får fastighetsägaren använda skyddsrum som vanliga lokaler, men ska kunna iordningsställas inom 48 timmar.
Kontroller: MSB rekommenderar att skyddsrummen besiktas vart femte år.
Krav: I ett skyddsrum ska det finnas handverktyg, vattenkärl, torrtoa, el vevfläkt för värmeförsörjning (ska vara friskluft).
På msb.se söker du efter skyddsrumskartan.
Där kan du sedan söka på din egen ort och kommun.