STORA VIKEN. Ale DHR har undersökt tillgängligheten på flera caféer i kommunen. Förra veckan hälsade de på hos ”vinnaren”.
– I nuläget är det här på Klädkällaren som en person med rörelsenedsättning har bäst förutsättningar för att få en trevlig fikastund, säger Gunilla Wallengren, ordförande i Ale DHR.
Under hösten 2022 och våren 2023 genomförde Ale DHR, en förening som arbetar för allas lika värde och rättigheter, en tillgänglighetsspaning på caféer i Ale kommun. Målet var att undersöka hur tillgängliga caféerna är för besökare med rörelsenedsättning.
Caféerna bedömdes av sex personer, både gående och rullstolsburna. Områdena som betygsattes var tillgängligheten kopplad till entré, meny, kortbetalning, bord och toalett.
När resultatet summerades stod det klart att Klädkällarens café var kommunens mest tillgängliga.
– Ni fick bäst i test av de caféer som undersöktes, säger Gunilla Wallengren, ordförande i Ale DHR.
Johan Lindberg Blohm, en av ägarna till varuhuset, blir glad när han får höra nyheten.
– I nuläget är det här på Klädkällaren som en person med rörelsenedsättning har bäst förutsättningar för att få en trevlig fikastund. Undersökningen visar att det var lätt att betala och lätt att ta sig fram vid borden. Ni hade den bästa handikapptoaletten i testet, trots att den inte uppfyller alla krav på hur en anpassad toalett ska se ut, säger Gunnilla och visar upp resultatet för Johan.
Där står det tydligt att caféet i varuhuset kammar hem full pott, fem av fem rullstolar, när det kommer till bord och kortbetalning. Tre av fem blir betyget på handikapptoaletten och två av fem får menyn samt entrén.
– Menyn ska vara läsbar för alla. Då gäller det att ha ett tillräckligt stort typsnitt och vara placerad i en bra höjd, säger Marianne Kristoffersen, kassör i Ale DHR och den som ledde tillgänglighetsspaningen.
Hur känns det att få det här betyget?
– Det känns jättebra, samtidigt som jag känner att det finns en utvecklingspotential. Det belyser både en möjlighet och en problemställning. Saker som menyn är lätt att åtgärda, entrén är däremot svårare. Det är något som vi själva har bekymrat oss över, säger Johan Lindberg Blohm och syftar bland annat till den uppförsbacke som leder in i butiken.
– Man behöver inte ha en funktionsnedsättning utan det räcker att man är äldre och helt enkelt inte har samma kraft, säger Johan.
Ale DHR hade önskat att det fanns en hiss på utsidan. Den lösningen är dock allt annat än billig.
– Jag vet vad en hiss kostar och det kan det definitivt vara värt det i framtiden, men det är mycket annat runtomkring som också behöver göras i samband med en sådan installation, berättar Johan.
Han berättar att tillgänglighetsaspekten alltid finns med i tankarna när man utvecklar varuhuset.
– Inte minst när det gäller brandsäkerhet. Det är ofta det som kommer först. Det ska finnas fria utrymningsvägar där det inte ska stå saker i vägen. Som ägare till varuhuset så har vi jobbat för att vi ska få bredare gångar och vara mer lättillgängligt.
Caféer som betygsattes:
• Klädkällaren (Stora Viken)
• Café Magnolia (Älvängen)
• Cederleüfs & Svenheimers (Nödinge)
• Café Fyrkanten (Älvängen)
• Café Torpet (Slittorp).