SURTE. Ale kommun har slagit fast att det planerade och från närboende kritiserade LSS-boendet ska byggas i Surte. Kritiken har dock inte tystnat, nu ryter även pensionerade samhällsbyggaren Olle Skoglund ifrån.
– Ekonomiskt riskerar aleborna en ny ridhus-historia och de är som vi vet väldigt kostsamma, säger han.
Lokaltidningen har tidigare i början av året rapporterat om Ale kommuns planer på ett nytt LSS-boende på höjden längs Danska vägen i Surte. Boendet har kritiserats av närboende och förra året överklagades bygglovet till Länsstyrelsen som gav kommunen bakläxa. Efter det kompletterades handlingarna och ett nytt bygglov godkändes. Senare i år ska LSS-boendet byggas, men det finns fortfarande kritiska röster. Arkitekt Olle Skoglund, 84, med starka rötter på orten, höjer nu rösten.
– Jag har granskat handlingarna och gillar inte vad jag ser. Jag tycker inte alls att det smälter in i landskapsbilden och färgsättningen är mycket dyster. Finns det ens ett gestaltningsprogram? frågar sig Olle och fortsätter:
– Ekonomiskt riskerar aleborna en ny ridhus-historia och de är som vi viet väldigt kostsamma. Hur jag än räknar får jag inte ihop kalkylen som enligt hörsägen ska landa på cirka 62 miljoner. Transporterna av bergsmassorna kan bli en obehaglig överraskning, likaså geotekniken. Huset ska ligga tätt intill rasområdet, vilket med all rätt har oroat många.
Marianne Kristofersson, som har lång yrkeserfarenhet från tillgänglighetsfrågor och sitter med i Ale DHR, är fundersam kring placeringen.
– Jag tänker på de som är rullstolsburna. Med tanke på backarna riskerar de att bli fast på boendet. De kommer i alla fall inte att kunna leva så självständigt som sociallagen idag säger att de ska. Tillgängligheten verkar återigen ha haft en undanskymd roll i planeringen, säger hon.
Olle Skoglund pekar istället ut en kommunal tomt vid Grankärrsvägen/Bruksvägen. Den anser han bättre lämpad ur såväl ekonomisk synvinkel som när det gäller tillgänglighet.
– Problemet är att det inte finns en färdig detaljplan här till skillnad mot Danska vägen. Jag är rädd för att det har avgjort saken och det är inte bra. Vid Grankärrsvägen hade tillgängligheten varit betydligt bättre och kostnaderna lägre för att bygga. En stor nackdel att bygga längs berget är oljudet från godstågen som dessutom kommer att öka i antal, menar Skoglund.
Andreas Karlsten, lokalförsörjningschef i Ale, har tidigare bemött kritiken från grannarna, inte minst gällande placeringen av LSS-boendet nära rasområdet.
– Det finns en detaljplan som belyser dessa problem och vi tar hjälp av sakkunniga. Det gäller att man har koll på riskerna och att man genomför ett gediget förarbete, sa Karlsten till lokaltidningen i januari.