Låst läge kring Nödinge Bygdegård

NÖDINGE. Fyra år har gått sedan Nödinge Bygdegård brann ner till grunden. Nu står bygget av det nya huset helt stilla då det saknas pengar.
– Det är otroligt tråkigt, säger Ronny Eriksson.

Den 29 oktober 2013 brann Nödinge Bygdegård ner till grunden. Den anrika byggnaden från 1947 var ett minne blott och Nödinge blev utan bygdegård.

– Vi fick inte röra byggnaden under cirka två år efter branden eftersom att det pågick en polisutredning och det krånglade även med försäkringsbolaget. Sedan behövde vi få ett rivningstillstånd eftersom att det är en offentlig byggnad, berättar Ronny Eriksson.

I februari 2015 fick byggaren Dieck Gustafsson grönt ljus till att uppföra bygdegården igen. Han påbörjade bygget av ett hus med två uthyrningsavdelningar på cirka 200 kvadrat vardera.

– På entréplan är tanken att det ska vara traditionell festlokal för upp till 80 personer, vilket går att jämföra med den förra bygdegården där det endast fanns plats för max 50 personer. Den här lokalen kommer att vara perfekt för fester, event och bröllop, säger han.

På bottenvåningen planeras bland annat en bastuanläggning med omklädningsrum och duschar samt ett konferensrum för 14 personer. Våningen kommer även att lämpa sig som företagshotell där småföretag kan hyra in sig i enskilda rum, samtidigt som de har tillgång till gemensamt pentry.

– Det kommer att bli en högklassig bygdegård. Här är tanken att det bland annat ska finnas ett mötesrum för exempelvis föreningar. Det är en ändamålsenlig byggnad som många kommer att kunna ha användning av. Vi behöver ha en våning som går att hyra för att på så sätt kunna finansiera den här byggnaden. Det räcker inte med att enbart ha en festvåning, säger Dieck Gustafsson.

Sedan ett år tillbaka står bygget helt stilla. Försäkringspengarna på 3,2 miljoner kronor är slut och framtiden är osäker då det saknas runt 5,5 miljoner kronor för att kunna färdigställa den nya bygdegården.

– Boverket går in och betalar 50 procent av kostnaderna, men då är förutsättningen att kommunen tar 30 procent och bygdegårdsföreningen resterande. Kommunen hjälper inte till då det inte finns några pengar och det är synd. Det handlar om 1,5 miljoner som kommunen behöver bidra med, men det finns ett alternativ att vi i nuläget endast bygger entréplanet och då halveras behovet av investering. Nu tyder det mesta på att majoriteten i Kultur- och fritidsnämnden kommer yrka avslag kring ett bidrag på deras möte i januari. Det är ett låst läge och det är otroligt tråkigt, säger Ronny Eriksson och fortsätter:

– Nödinge växer så det knakar och det finns ett stort behov av en fungerande bygdegård. Det borde kommunen förstå.

Dieck Gustafsson fyller i:

– Just nu väntar vi bara på att det ska komma in pengar. Vi är redo att dra igång igen och det skulle då ta cirka ett halvår innan bygdegården är helt färdig, men just nu vet vi inte hur det kommer att bli.

Anders Rollings (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, besökte bygdegården för några månader sedan och meddelar nu att han kommer att yrka på avslag för en finansiering under nämndens sammanträde i januari.

– Det finns inte utrymme i vår budget för tillfället. Jag tycker att det blir märkligt att de har budgeterat för 8,5 miljoner kronor när man bara har 3,2 miljoner. Man måste se till att man har finansiering innan man börjar och det är väldigt olyckligt att det har blivit som det blivit. Det känns som att de har byggt på vinst eller förlust och nu står man där med en halvfärdig byggnad. Som det ekonomiska läget ser ut just nu i kommunen finns det inte utrymme till att prioritera bort andra saker för att kunna rädda den här situationen, säger han.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Företagare i Ale prisades i Furulundsparken

Årets Näringslivsgala i Ale hade bytt skepnad och namn till…

Återväxten utmanar hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…