Markerade sitt missnöje

NÖDINGE. Centralt är fackförbundet Kommunal och SKL överens om en satsning på undersköterskor.
Avtalet har dock lämnat utrymme för tolkningar och dessa skiljer sig åt.
Kommunal Ale kräver att alla utbildade undersköterskor ska omfattas av satsningen, den tolkningen gör inte arbetsgivaren.

Fackförbundet Kommunal Ale markerade sitt missnöje med det lokala löneavtalet för undersköterskor som utför vård- och omsorgsarbete. Det skedde med en demonstration utanför kommunhuset på onsdagsmorgonen.
– Vårt krav är enkelt. Alla utbildade undersköterskor ska omfattas av lönesatsningen om 1020 kr i månaden. Det ska inte bara gälla inom äldreomsorgen. Vi köper inte Ale kommun sätt att tolka det centrala avtalet, dundrade Sladjana Gustafsson, ordförande för Kommunal sektion Ale.
På väg till ett möte i kommunhuset stoppades Omsorgs- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Monica Samuelsson (S).

– Jag imponeras över deras engagemang och de utnyttjar sin rättighet att yttra sin åsikt. I sak vill jag inte kommentera ärendet. Det har tecknats ett avtal mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Kommunal. Det är problematiskt när parterna är överens centralt och det ändå uppstår tvister lokalt. Är sektionen i Ale inte nöjd får de driva frågan högre upp, sa hon spontant.
Även Kommunstyrelsens ordförande Paula Örn (S) mötte demonstranterna utanför sin arbetsplats. Hon delade Monica Samuelssons uppfattning.

– Det är bra att facket tycker till, att demonstrera är en del av demokratin och det har jag inget problem med. Skälet till missnöjet bottnar i ett otroligt olyckligt och otydligt centralt avtal mellan SKL och Kommunal. Det är inte bra när ett avtal som parterna är överens om centralt skapar utrymme för tolkningar. Jag vill understryka att Ale kommun inte sviker undersköterskorna. Redan förra året gjorde vi en riktad satsning om 250 kr/månad. Den väg vi nu valt att gå med undersköterskor inom äldreomsorg och även med ett särskilt lyft för stödassistenter tycker jag är ett fortsatt steg i rätt riktning. Självklart vill man alltid göra mer, men så enkelt är det inte, menade Paula Örn.

Kommunal Ale vädjade till samtal med kommunchef Björn Järbur som tog sig tid att komma ut. Han stannade till sista frågan var ställd och reagerade stundtals känslosamt.
– Jag är uppriktigt skitledsen när jag ser era protester och hör er kritik. Jämställdheten är faktiskt en fråga vi har prioriterat under alla mina år i Ale kommun. Jag önskar att ni åtminstone noterar de skillnader och satsningar som redan har gjorts.Det hade varit klädsamt om facken någon gång kunde uttrycka att vi är på rätt väg även om det går långsamt. Jag delar Kommunals uppfattning att det inte borde vara någon skillnad mellan lönerna för en undersköterska och en snickare. Tyvärr ändrar vi inte detta under en natt, underströk han.

Demonstranterna riktade framför allt in sin kritik mot att personliga assistenter med samma utbildning och liknande arbetsuppgifter som en undersköterska i äldreomsorgen bara får hälften så stor löneökning. Det är en nedvärdering av en hel yrkesgrupp menade de.
– Vi har utgått från vad som står skrivet, men jag har full respekt för vad ni känner. Kommunal har valt att lyfta fram undersköterskor i äldreomsorgen i förhandlingen. Det var inte arbetsgivarparten som gjorde det valet. Vi tycker dessutom att alla inom vården är lika värdefulla, sa Järbur som också motiverade att stödassistenternas lägre löneförhöjning grundar sig på att de rent generellt tjänar bättre.

Kommunal Ale och Sladjana Gustafsson tycker inte till skillnad från politiken och arbetsgivaren att det centrala avtalet är otydligt.
– Det vi förhandlade fram var att alla undersköterskor som utför vård- och omsorgsliknande arbete ska ingå i lönesatsningen.
Hon var dock mycket nöjd med att kommunchef Björn Järbur mötte demonstranterna.
– Dialogen är det vi måste prioritera framöver för att komma vidare i vårt arbete med att förbättra förutsättningarna för alla inom vården, avslutade Björn Järbur.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

Polisen sökte förgäves efter misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…