LILLA EDET. De kommer till Lilla Edet med sitt mobila poliskontor. Kollegorna Lars Öhrström och Jan Anderssons närvaro i samhället är uppskattat av medborgarna.
– 99 procent av alla vi möter här är vänliga och goda människor, säger polismännen till lokaltidningen.
Det är måndag förmiddag när Jan Andersson rattar in husbilen, det vill säga det mobila poliskontoret, och ställer den i direkt anslutning till fiskbilen. I passagerarsätet sitter Lars Öhrström.
– Jag har varit polis sedan 1980 – alltså i 44 år. Vårt mobila poliskontor har jag bemannat de senaste tolv åren. Det har blivit ett och annat besök här i Lilla Edet. Man har lärt känna befolkningen, förklarar Lars.
Tidigare utgjorde busstorget platsen för polisens besök, men sedan en tid tillbaka är det alltså parkeringen vid ICA Boström som gäller.
– Det rör sig betydligt mer folk här, förklarar Jan Andersson, också han med en gedigen erfarenhet inom polismyndigheten.
– 30 år har det blivit. Jag är inne på mitt tredje år i det mobila poliskontoret, tidigare vikarierade jag eller ryckte in när en kollega var borta av någon anledning.
Både Lars och Jan trivs som ”mobila poliser”, de hejar på ett äldre par som de möter på sin fotpatrullering utmed Göteborgsvägen.
– När det mobila poliskontoret implementerades så var direktivet att man skulle vara på plats där för att ta emot anmälningar och så vidare. Nu är arbetssättet ett annat. Vi har kontinuerlig avstämning med kommunpolisen för att på så sätt få en aktuell lägesbild, berättar Lars Öhrström och fortsätter:
– Vi jobbar relationsskapande och uppsökande. Idag ska vi in och träffa den lokala ICA-handlaren för att stämma av läget. För en tid sedan var det problem med köttjuvar i butiken. Vi ska även passa på att besöka en del andra näringsidkare när vi är här.
Vilken typ av brottslighet är det som invånarna stör sig mest på och lyfter fram i dialogen med er?
– Över tid så får vi in flest klagomål gällande trafiken, speciellt A-traktorer och trimmade mopeder. Skadegörelse går i vågor, liksom inbrott och stölder. Narkotikaförsäljning förekommer i Lilla Edet, precis som det gör i alla andra kommuner.
Hur ofta kommer det mobila poliskontoret till Lilla Edet?
– Vi försöker vara här en dag i veckan, men vi har ingen fast veckodag utan det varierar, säger Jan Andersson.
Vad är den främsta nyttan med ett mobilt poliskontor?
– Symbolvärdet ska inte underskattas, att vi syns kontinuerligt i kommunen. Vi återkommer till samma plats varje vecka vilket skapar en trygghet för många invånare, inte minst den äldre generationen. Eftersom vi bygger relationer med invånarna får vi också till oss en hel del värdefulla tips, avslutar Lars Öhrström.