ALE. I fjol tog Ale kommun emot fyra flyktingar.
Det är inte ens en femtedel av vad som står i överenskommelsen med Länsstyrelsen.
Genom det nya avtalet som kommunfullmäktige godkänt kommer man troligtvis att komma närmare ambitionen att ta emot 30 personer.
Ale kommun har sedan flera år tillbaka avtal med staten om mottagande av flyktingar och andra skyddsbehövande. I höstas sa Länsstyrelsen upp avtalet för omförhandling. Förslaget som godkändes i kommunfullmäktige förra måndagen innebär att man precis som tidigare åtar sig att ta emot 30 personer, men med vissa betydande skillnader.
Ale kommun har tidigare varit en kommun där flyktingar bosatt sig på eget initiativ, men framför allt bristen på lediga bostäder har gjort att denna inflyttning har minskat drastiskt. Från att 2008 ha fyllt hela kvoten på 30 personer halverades antalet till året efter, för att landa på endast fyra stycken både 2010 och 2011.
För att kunna fullfölja sitt åtagande om 30 personer per år ingår det nu i avtalet att ca 25 personer beräknas anvisas plats genom Arbetsförmedlingen eller Migrationsverket.
– Det gör att vi garanterat kommer att ta emot fler än fyra personer i år, det är vår uppgift att göra det. De resterande fem räknar man med eventuellt bosätter sig här på eget initiativ, säger Magnus Billborg, enhetschef för försörjningsstöd i Ale, och fortsätter:
– Det viktigaste är att lösa bostadsfrågan och vi samarbetar med Alebyggen för att kunna säkerställa boende åt flyktingar.
Kommunen får statlig ersättning för mottagarkostnader och försörjningskostnader initialt. Detta sker under de två första månaderna medan man utreder etableringsplanen. Därefter får man etableringsersättning från Arbetsförmedlingen.
SD motsatte sig
Det var en nästintill enhällig majoritet som stod bakom beslutet att kommunfullmäktige skulle godkänna det nya avtalsförslaget. Sverigedemokraterna var ensamma om att motsätta sig.
– Det är en stor förändring. Det finns inga bostäder, trycket ökar mer och mer och vi har inte förutsättningarna. Det måste man titta på innan. Vi har inte heller tillräckligt med jobb åt ungdomarna, säger Robert Jansson, ordförande för SD i Ale.
Oppositionsrådet Paula Örn (S), som i frågan var tydlig i talarstolen menar att det handlar om människosyn.
– Man måste utgå från varje människas rätt till att skydda sitt liv och sin hälsa, vi kan inte villkora med det skyddsbehovet. Dessutom hade vi aldrig klarat oss utan arbetskraftsinvandringen. Jag tycker att SD:s argumentation är oansvarig.