ÄLVÄNGEN. Ett nytt Leaderprojekt har startats upp med syfte att utveckla turismen i Ale/Lilla Edet.
Det förra lades ner på grund av bristande projektledning.
– Behovet av att samordna näringen inom turistområdet är fortfarande stort. Nu sker en nystart utifrån en stabilare grund, säger Thomas Sundsmyr, från Leader Göta Älv.
I förra veckan samlades en intresseorganisation och blivande projektgrupp till ett förberedande möte för Turistutveckling i Ale/Lilla Edet. Kick off för projektet sker i början av nästa år.
– Det är ett tvåårigt Leaderprojekt som beviljats en omsättning på två miljoner kronor. Det handlar om att marknadsföra turismen i de båda kommunerna, paketera utbudet av aktiviteter, matställen och boenden på ett bra sätt. Det ska ske genom samverkan mellan kommunerna, föreningar och inte minst näringslivet, säger Sundsmyr.
Susanna Hammar har rekryterats som projektledare. Hon har nyligen genomgått en turismutbildning på högskola i Kalmar och har ett förflutet som turistinformatör i både Ale och Lilla Edet.
– En kompetens vi kommer att ha stor nytta av. Susannas kunskap saknades i det förra turistprojektet, säger Thomas Sundsmyr.
Turismen i Göteborgsregionen omsätter 21 miljarder kronor. Allt för få av dessa slantar hamnar i Ale/Lilla Edet.
– Turismen är den snabbast växande näringen alla kategorier, säger Börje Johansson som ingår i Ale/Lilla Edet turistorganisation.
Fokus ska ligga på att marknadsföra den unika natur, de kulturaktiviteter och historiska värden som Ale och Lilla Edet ruvar på.
– Att kombinera olika kulturaktiviteter med ett vettigt boende blir en utmaning. Vi har hela spektret från Thorskogs Slott, som får utgöra kronan på verket, ända ner till enklare bed & breakfast och vandrarhem, säger Börje Johansson.
– Närheten till urskogen, det vill säga Risveden, är okänt för många människor. Fem mil från Göteborg finns denna fantastiska tillgång. Här kan man höra tystnaden.
Kajsa Jernqvist, näringslivsutvecklare i Lilla Edets kommun, vill också framhäva älven som en hittills outnyttjad resurs.
– En fin natur är det många kommuner som har, men vår strategiska placering längs med Göta älv är verkligen något att lyfta fram.
Närheten till Göteborg, som blir än mer påtaglig i samband med infrastruktursutbyggnaden, ses också som en nyckel till framgång.
– Vi ska inte enbart stirra oss blinda på sommarturismen. Vintern är en tid på året då vi har stora förutsättningar att locka hit besökare. Vi har Alebacken, som har en oerhört stark dragningskraft i regionen, säger Sundsmyr.
– Jag vill också ta tillfället i akt att slå ett slag för Säkra ridvägar. Här öppnar sig möjligheter för oss att serva en helt ny målgrupp.
Förhoppningen är att antalet gästnätter i Ale/Lilla Edet ska öka med 2 000 per år.
– Potentialen finns och målet är att bygga upp en struktur för turismen, som kan leva vidare även efter projektets slut, säger Börje Johansson.