ÄLVÄNGEN. Detaljplanen för Gustavas Plats vann nyligen laga kraft och Serneke är nu på gång. Exploatören bygglovsprojekterar för det som ska bli minst 120 lägenheter i centrala Älvängen.
– Verkligen superkul att vi nu kan köra igång ordentligt, säger Mathias Thorin, projektutvecklare på Serneke.
Ale kommun arrangerade 2012 en markanvisningstävling för hur tomten vid det gamla busscentrum i Älvängen, nu kallat Gustavas Plats, skulle kunna exploateras. Sernekes förslag vann gehör och tillsammans med kommunen har arbetet med detaljplanen genomförts. Efter flera omtag och utredningar om hushöjder, buller, geoteknik samt inte minst dagvattnet antogs planen av kommunfullmäktige i augusti förra året. Därefter inkom ett överklagande som mark- och miljödomstolen prövade, men avvisade. Det handlade bland annat om hushöjden som enligt planen ger möjlighet att bygga ett av husen 12 våningar högt. Domstolens beslut medförde att detaljplanen vann laga kraft i förra veckan och Serneke kan därför aktualisera projektet på allvar.
– Vi håller just nu på med bygglovsprojektering av husen och projektering av ledningsomläggningen som ska utföras i samband med exploateringen. Parallellt har vi inlett arbetet med att genomföra själva markköpet och alla delar som måste hamna på plats efter det, så som lagfartsansökan, fastighetsregleringar m.m. Efter det kan vi lämna in själva bygglovsansökan till kommunen, berättar Mathias Thorin, ansvarig projektutvecklare hos byggbolaget.
Exploateringen kommer att bestå av huskroppar, två femvåningslängor mot Starrkärrsvägen och Göteborgsvägen samt ett högre punkthus upp till 12 våningar. Totalt handlar det om minst 120 lägenheter.
– Vi kommer påbörja ledningsomläggningen i höst och markarbeten för själva husen i första kvartalet 2022, säger Mathias Thorin.
– Det här är naturligtvis mycket glädjande då Gustavas Plats är en del av omdaningen av Älvängens centrala delar, säger Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Henrik Fogelklou (M), i en kommentar till tidningen.
Detaljplanen föreslår fyra-fem våningar mot Göteborgsvägen och något högre inåt kvarteret. Ett högre hus, om max 12 våningar är placerat längre in i kvarteret. Byggnadens placering är noggrant studerad och våningsantalet avvägt mot omgivningspåverkan genom placering på fastigheten och utformning av volymen. Bedömningen är att ett höghus kommer att påverka landskapsbilden och därmed Älvängens siluett men att huset blir ett tydligt landmärke och markerar centrum, vilket har bedömts vara positivt. Ny bebyggelse längs Göteborgsvägen ska placeras utefter gatan för att förstärka stadsrummet. Detaljplanens område omfattar 8000 kvm.