Stort engagemang kring nytt HVB-hem

SKEPPLANDA. I onsdags kväll höll Göteborgs Räddningsmission, tillsammans med Ale kommun, ett informationsmöte om det planerade HVB-hemmet i Skepplandas tidigare vårdcentral.
Intresset från allmänheten var stort.

Sittplatserna i bygdegården räckte inte till när presidiet försökte bringa klarhet i åhörarnas frågor och funderingar kring den nya verksamheten.

Göteborgs Räddningsmission har träffat ett avtal med den privata fastighetsägaren Hemsö om att få öppna ett HVB-hem för ensamkommande barn i de lokaler som tidigare fungerat som vårdcentral, men som i nuläget står utan hyresgäst.

– Hemsö har lämnat in en bygglovsansökan om att bygga om den före detta vårdcentralen till boende. Hur långt ärendet har kommit i processen vet jag inte, förklarade Irene Blomqvist, chef för individ- och familjeomsorgen i Ale kommun.

Göteborgs Räddningsmission är en idéburen organisation som arbetar med socialt arbete på kristen grund. Organisationen bildades 1952.

– Verksamheten har under årens lopp till stor del varit inriktat mot stöd och behandling för personer med missbruksproblematik och psykiska funktionshinder. Nu är det ensamkommande barn och ungdomar vi pratar om. Oavsett vilken målgrupp det gäller vill vi göra skillnad för dessa människor, förklarade Martin Fredriksson, biträdande direktor, i sitt inledningsanförande.

Det var tydligt att det fanns två falanger i lokalen, de som uttryckte sin oro och tveksamhet till placeringen av det nya boendet, samt den grupp som välkomnar den nya verksamheten med öppna armar och som vill bli en del av integrationsarbetet. Kritiken handlar om det planerade HVB-hemmets placering med Alboskolan och Gunnarsgårdens förskola som närmsta grannar. Mötet höll emellertid en god ton och presidiets representanter svarade så gott det gick på frågorna som dök upp.

Eftersom det redan finns ett boende i Skepplanda (Slittorp), varför placerar ni inte en sådan här verksamhet i Nödinge, allt annat koncentreras ju dit, undrade en av mötesdeltagarna?

– Det är en ideell partner som funnit den här lokalen och som i sin tur tagit kontakt med Hemsö. Det är en fastighet som är avsedd för vård och omsorg. När Ale kommun sedan fick frågan om vi var intresserade av att ingå ett partnerskap, så förklarade vi att vi var det. Med partnerskap menas att det bildas en styrgrupp där kommunen finns med, svarade Irene Blomqvist.

Boendet i Skepplanda ska ha plats för 15 barn. Det är företrädelsevis killar i åldern 14-18 år.

– Den största gruppen av ensamkommande barn kommer just nu från Afghanistan, men det kan vara alla möjliga länder, upplyste Yvonne Dahlin, områdeschef boende för ensamkommande på Göteborgs Räddningsmission.

Personal kommer att finnas på boendet i Skepplanda dygnet runt. Personalen fungerar som ett vuxet stöd i vardagen och hjälper till i kontakterna med olika delar av samhället.

– Sedan behöver vi er hjälp för att integrationen ska bli så bra som möjligt för dessa ungdomar. Vi kommer att söka fadderfamiljer, läxhjälpsvolontärer och så vidare. Detta är ungdomar som inte haft och har det lätt, men det finns så mycket klokskap hos dessa människor och de vill så mycket, underströk Sissel Larberg, verksamhetsansvarig för boendet Lisagården som är ett asylboende för tolv ensamkommande flyktingungdomar i Göteborg.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…