HÅLANDA. I över två år har Håkan och Helen Andersson väntat på att få bygglov på sin egen
fastighet. Det är normalt ett ärende som tjänstemännen hanterar, men nu tvingas Samhällsbyggnadsnämnden ta beslut i frågan.
– Jag förstår absolut ingenting. Vi var förberedda på att handläggningen skulle kunna ta tio veckor, men det här liknar ingenting, säger Håkan Andersson.
Det var i februari 2015 som Helen och Håkan Andersson boende i Råda, norra Hålanda, lämnade in en första bygglovsansökan avseende två enbostadshus för sina två barn. Husen ska byggas på familjen Anderssons egen tomt utanför tätbebyggt område. Ett ärende med till synes enkla förutsättningar. Efter några kompletteringar var det i september samma år bara avloppsfrågan kvar.
– Det tog tyvärr lite tid att reda ut, men till sist hade vi hittat en lösning och vi var överens med alla grannar. Då hade vi hamnat i maj 2016 och jag fick då besked om att vår bygglovsansökan hade avslutats. Vår handläggare hade också slutat och kommunen påstod att vi inte svarat på frågor trots påstötningar. Vilka påstötningar, om vad? Ingen hade varken ringt, mejlat eller skickat några frågor till oss och när vi frågade vad den egentliga orsaken var fanns det inga anteckningar, berättar Håkan Andersson.
Det var dessutom svårt att finna något svar eftersom bygglovshandläggaren som ansvarat för ärendet hade slutat. Familjen tog ny sats efter sommaren och skickade på nytt in samma bygglovsansökan. En ny handläggare begärde i september förra året in kompletteringar till ansökan.
– I princip allt fanns redan med i ansökan. Det var några marginella justeringar av marklinjer som behövdes göras. Efter det fick jag efter ett möte med bygglovschefen, Dragan Dailovic, och handläggaren besked om att handlingarna kändes kompletta och att bygglovet skulle kunna vara klart inom tre veckor. Det har fortfarande inte kommit, suckar Håkan.
Tiden och månaderna gick. I november ringde Håkan upp bygglovshandläggaren för att höra hur det gick med bygglovet.
– Vi fick då en fråga om hur vi hanterat Trafikverkets syn på utfartsfrågan. Det hade vi redan behandlat i samband med vår första ansökan 2015. I samråd med dåvarande bygglovshandläggare kom vi fram till att det inte fanns något att ta hänsyn till eftersom vi inte planerade någon ny utfart på Hålandavägen. När frågan dök upp på nytt kontaktade vi Trafikverket och fick då ta del av ett förtydligande som de skickat till vår bygglovshandläggare. Där står det tydligt att Trafikverket inte anser sig ha rätt att ställa krav på en befintlig utfart, däremot kan de lämna rekommendationer. Det är inget som enligt dem påverkar bygglovet. Samhällsbyggnadskontoret bestämde sig då för att göra en egen bedömning. Trafikverkets yttrande var plötsligt inget värt. Kommunens uppfattning är nu istället att om någon råkar köra på fel sida av vägen är vår utfart olämplig. Det är horribelt om vi tvingas anpassa vår utfart till att vara trafiksäker för de som eventuellt bryter mot trafikreglerna, säger Håkan uppgivet.
Under resans gång har tillstånd för avloppslösningen beviljats, men frågan om bygglov kommer nu att avgöras i Samhällsbyggnadsnämnden i slutet av mars. Ansvariga tjänstemän föreslår avslag.
– Jag förstår ärligt talat ingenting. Vad har vi gjort för fel? Blir alla som söker bygglov behandlade som vi kommer tillväxten snart att upphöra i den här kommunen. Det är så oprofessionellt att man mår illa. Ska ett så enkelt ärende som det här upp för politiskt ställningstagande? Det är helt obegripligt och allt handlar om en fungerande utfart som redan finns, avslutar Håkan Andersson.
Läs också: Bygglovschefen: ”Godkänd handläggning”