ALE. Som en del av årets medborgarlöfte genomförs en trygghetskväll onsdagen den 23 oktober.
Vandringar genomförs denna kväll på fem olika orter – Bohus, Surte, Nödinge, Nol och Älvängen.
– Det är punktinsatser och en del av det ständigt pågående brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger Dzemal Sabovic, trygghets- och missbrukssamordnare i Ale kommun.
Medborgarlöftet är ett åtagande som polisen och Ale kommun gör till invånarna under ett år. Löftet innebär en rad konkreta aktiviteter som genomförs för att minska gemensamt identifierade problem.
– Vi har infriat löftet med minst två insatser där fokus varit på ungas narkotikaanvändning och mot försäljning i kommunen. Under de senaste åren har antalet anmälda narkotikabrott ökat, men det beror på en större polisiär närvaro i området. Narkotika tillhör kategorin uppsökande brott som tydligt kan kopplas till ett aktivt polisarbete där lokal kännedom om personer, fordon och så vidare är av stor vikt, säger kommunpolis Christian Nordén.
– Vidare har vi genomfört över 20 trafikkontroller med fokus på hastighet och två insatser med fokus på trimmade mopeder och A-traktor – i juni och i september, säger Nordén.
Jon Björgvinsson är trygghets- och säkerhetssamordnare i Ale kommun. Han menar att polisens rajder får positiva bieffekter.
– Det väcker många föräldrar som plötsligt inser värdet av att ta reda på var och hur deras ungdomar framför sina fordon. Vi får inte glömma bort att ungdomar generellt är risktagare. Polisens syfte är inte att i första hand bötfälla ungdomarna utan snarare vill man bidra till att förebygga olyckor. Insatserna ger också tillfälle till dialog med föräldrarna.
Samtidigt som årets medborgarlöfte går in i sin slutfas förbereds detaljerna kring framtagandet av nästa års dokument.
– Vi kommer att bjuda in till medborgardialog. Vi vill jobba hållbart och långsiktigt. Ambitionen är att öka det lokala engagemanget och tilliten för våra respektive verksamheter. Samägandeskap är viktigt i de här frågorna och att vi tar tillvara på de goda krafter som finns, säger Dzemal Sabovic.
Inom ramen för årets medborgarlöfte ingår också att fokusera på tryggheten på pendelstationerna och dess närmaste omgivningar. Av den anledningen välkomnas därför allmänheten att tillsammans med polis, kommunala tjänstemän och andra aktörer att delta i en trygghetskväll, onsdagen den 23 oktober.
– Vi samlas utanför Bohushallen, fortsätter till centrum, åker sedan vidare i tur och ordning till Surte, Nödinge, Nol och Älvängen. Det finns ett tidsschema på kommunens hemsida med ungefärliga klockslag för de olika platser som besöks under kvällen. Under kvällen serveras det fika och Västtrafik bjuder på gratis resor med pendeltågen för de medverkande, säger Jon Björgvinsson.
– Det är bara att dyka upp och medverka i den utsträckning som passar. Vi är många aktörer samlade som kan svara på de frågor som finns, avslutar Dzemal Sabovic.