Onsdagen den 23 oktober genomförs en trygghetskväll i Ale kommun. Fem pendelstationer och dess närmaste omgivning ska besökas. Christian Nordén, kommunpolis, Dzemal Sabovic, trygghets- och missbrukssamordnare, och Jon Björgvinsson, trygghets- och säkerhetssamordnare, hoppas på god uppslutning från allmänheten.
Onsdagen den 23 oktober genomförs en trygghetskväll i Ale kommun. Fem pendelstationer och dess närmaste omgivning ska besökas. Christian Nordén, kommunpolis, Dzemal Sabovic, trygghets- och missbrukssamordnare, och Jon Björgvinsson, trygghets- och säkerhetssamordnare, hoppas på god uppslutning från allmänheten.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/10/v4219-trygghetsvandring-1b.jpg

Trygghetskväll i Ale

ALE. Som en del av årets medborgarlöfte genomförs en trygghetskväll onsdagen den 23 oktober.
Vandringar genomförs denna kväll på fem olika orter – Bohus, Surte, Nödinge, Nol och Älvängen.
– Det är punktinsatser och en del av det ständigt pågående brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet, säger Dzemal Sabovic, trygghets- och missbrukssamordnare i Ale kommun.

Medborgarlöftet är ett åtagande som polisen och Ale kommun gör till invånarna under ett år. Löftet innebär en rad konkreta aktiviteter som genomförs för att minska gemensamt identifierade problem.

– Vi har infriat löftet med minst två insatser där fokus varit på ungas narkotikaanvändning och mot försäljning i kommunen. Under de senaste åren har antalet anmälda narkotikabrott ökat, men det beror på en större polisiär närvaro i området. Narkotika tillhör kategorin uppsökande brott som tydligt kan kopplas till ett aktivt polisarbete där lokal kännedom om personer, fordon och så vidare är av stor vikt, säger kommunpolis Christian Nordén.

– Vidare har vi genomfört över 20 trafikkontroller med fokus på hastighet och två insatser med fokus på trimmade mopeder och A-traktor – i juni och i september, säger Nordén.

Jon Björgvinsson är trygghets- och säkerhetssamordnare i Ale kommun. Han menar att polisens rajder får positiva bieffekter.

– Det väcker många föräldrar som plötsligt inser värdet av att ta reda på var och hur deras ungdomar framför sina fordon. Vi får inte glömma bort att ungdomar generellt är risktagare. Polisens syfte är inte att i första hand bötfälla ungdomarna utan snarare vill man bidra till att förebygga olyckor. Insatserna ger också tillfälle till dialog med föräldrarna.

Samtidigt som årets medborgarlöfte går in i sin slutfas förbereds detaljerna kring framtagandet av nästa års dokument.

– Vi kommer att bjuda in till medborgardialog. Vi vill jobba hållbart och långsiktigt. Ambitionen är att öka det lokala engagemanget och tilliten för våra respektive verksamheter. Samägandeskap är viktigt i de här frågorna och att vi tar tillvara på de goda krafter som finns, säger Dzemal Sabovic.

Inom ramen för årets medborgarlöfte ingår också att fokusera på tryggheten på pendelstationerna och dess närmaste omgivningar. Av den anledningen välkomnas därför allmänheten att tillsammans med polis, kommunala tjänstemän och andra aktörer att delta i en trygghetskväll, onsdagen den 23 oktober.

– Vi samlas utanför Bohushallen, fortsätter till centrum, åker sedan vidare i tur och ordning till Surte, Nödinge, Nol och Älvängen. Det finns ett tidsschema på kommunens hemsida med ungefärliga klockslag för de olika platser som besöks under kvällen. Under kvällen serveras det fika och Västtrafik bjuder på gratis resor med pendeltågen för de medverkande, säger Jon Björgvinsson.

– Det är bara att dyka upp och medverka i den utsträckning som passar. Vi är många aktörer samlade som kan svara på de frågor som finns, avslutar Dzemal Sabovic.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…

Hästar skrämdes på flykt – bara Malle kom hem

Malle och Molly var oskiljaktiga i både hagen och stallet…