GÖTA. Det var drygt hundra år sedan som det senast simmade atlantstör i Göta älv. Nu sker en historisk återkomst för denna fiskart. Efter flera års förberedande arbete är det klart att ett hundratal unga störar ska sättas ut vid Lilla Edet till sommaren.
Länsstyrelsen i Västra Götaland har givit tillstånd att återintroducera atlantstör i Göta älv. Projektet Störens återkomst är ett samarbete mellan Sveriges Lantbruksuniversitet, Göteborgs Naturhistoriska Museum, Sportfiskarna, Miljöteknik i väst och Göteborgs universitet. Tillsammans har de grundligt undersökt förutsättningarna för en återintroduktion av arten.
– Det här är en unik händelse. Att Sverige aktivt återfår en regionalt utdöd art, det är mycket ovanligt! Det är så spännande och jag längtar verkligen efter dagen då vi kan se på älven och tänka ”där under simmar nu även en atlantstör”, säger Linnéa Jägrud, projektledare på Sportfiskarna, i en artikel publicerad på Göteborgs universitets hemsida.
I reportaget framgår att atlantstören dog ut främst på grund av hårt fiske och försämrad vattenkvalitet. Nu är vattenkvaliteten betydligt bättre och förutsättningar finns att arten kan leka i vattendragen.
Johan Höjesjö, är professor i ekologisk zoologi vid Göteborgs universitet och kommenterar situationen enligt följande:
– Tillsammans med tyska forskare har vi inventerat Göta älvs huvudfåra och hittat tre passande lekplatser – vid Kungälv, Göta och Lilla Edet. Enligt tyskarna är det mycket bra förutsättningar för att stören ska kunna trivas här.
Den atlantiska stören kan bli över fyra meter lång och väga över 350 kilo. Trots sin storlek lever den främst av bottenlevande djur och är beroende av att hitta föda i bottensedimenten. Det är inte tillåtet att fiska den, men om projektet lyckas kanske det kan bli det i framtiden, även om det ligger långt fram.