Dagen efter Kultur- och fritidsnämndens sammanträde och den stora ungdomsdemonstrationen på utsidan av kommunhuset i Alafors bjöd Jan Skog, Isabell Korn (M) och Kardo Kalkali (M) in lokaltidningen för ett klargörande.
– Det är bara att beklaga att vårt budskap inte har nått ut på rätt sätt. På den punkten har vi mycket att lära, men vi har också varit tvingade att agera skyndsamt för att hinna ta budgeten, säger Jan Skog och tydliggör:
–Vi har aldrig sagt att ungdomarna ska vara med och ta beslut om detaljbudgeten, men de ska vara med och tycka till om ramarna, satsningarna och verksamheten i sig.
Kultur- och fritidsnämnden tog i onsdags beslut om att minska antalet fritidsledare från 16,8 tjänster till 13,8.
Tre tjänster
– Det är tre tjänster, dagtid, vi talar om. Med andra ord finns det gott om resurser att bemanna såväl skolor som fritidsgårdar, men hur förvaltningen nu väljer att göra fram över kan inte jag svara på. Det blir kanske en diskussion med skolan, säger Jan Skog och fortsätter:
– Vår uppgift har varit att få budgeten i balans. Vårt verksamhetsområde sträcker sig inte över skolan. Vill fullmäktige att vi ska ta fullt ansvar även där får de ge oss pengar till det.
Elevcaféer, biljardbord och uppehållsrum på kommunernas högstadieskolor berörs ej.
– Nej, det är en klar missuppfattning att vi skulle stänga fritidsgårdar och elevcaféer, att möblerna inte skulle få stå kvar och så vidare. Det stämmer inte. Det kommer också att finnas personalresurser. Vi pratar om en neddragning med tre tjänster i hela kommunen under dagtid. Inget annat, betonar Isabell Korn.
Alla tre bekräftar att gårdagens demonstration visade på ett tydligt missnöje, men orsakerna till beslutet var det få som kände till.
– Alla har rätt att få ta del av det som ligger till grund för beslutet. Vi försökte igår att samla alla demonstranter i Medborgarhuset för en kort information. Jag förklarade för demonstrationsledaren, Kristina Raad, att de gärna fick demonstrera, men att jag ville få chansen att ge alla rätt information. Det gick hon inte med på och det tycker jag är oansvarigt. Mitt förtroende för henne är förbrukat. Jag kommer inte att ha någon dialog med SSU, men det finns ju 2000 andra duktiga ungdomar att prata med, säger Jan Skog och berättar att en enig nämnd tog beslut om att inför budgeten 2012 ska ungdomarna få vara med tidigt i arbetet.
Ale Ungdomsråd borde ha varit en part som informerats om förändringen.
– Ja, det är riktigt. Den här gången var det knappt om tid, men i framtiden hoppas vi att Ungdomsrådet får en mer naturlig länk till Kultur- och fritidsnämnden som ansvarar för många frågor som rör ungdomar. Idag ligger Ungdomsrådet under Kommunstyrelsen, det skulle vi vilja styra om, berättar Isabell Korn.
Hur Ale Fritid kommer att jobba i framtiden ska en utredning ge svar på. I det arbetet är ungdomarna själva med och lämnar sina synpunkter. När utredningen är klar i maj kommer tydligare besked, men allisansen ambitioner är inga hemligheter.
– Vi vill göra fritidsgårdarna mer tillgängliga under kvällstid. Vårt mål är att tre mötesplatser är öppna sex kvällar i veckan i Ale. Det tror vi även att ungdomarna kommer att uppskatta, säger Jan Skog och Kardo Kalkali flikar in:
– Vi vill bara ungdomarnas bästa och hoppas att de fortsätter engagera sig.