NÖDINGE. Utbildningsnämndens ordförande Dennis Ljunggren (S) kommenterar Framtid i Ales eventuella avhopp från skolöverenskommelsen.
– Det är djupt olyckligt, säger han.
I veckan ska sektor utbildning redogöra för Utbildningsnämndens presidium om de ekonomiska konsekvenserna för verksamheterna med hänsyn till sparkravet om 29 miljoner kronor.
– Innan dess kan jag inte uttala mig. Vi har inte fått någon samlad bild ännu, inte ens Framtid i Ale vet vad sektorn själv säger. De har lite bråttom, säger Dennis Ljunggren.
Han anser vidare att det vore djupt olyckligt om FiA lämnar skolöverenskommelsen, men säger samtidigt att om det sköts på ett snyggt sätt och inte innebär pajkastning i en osund skoldebatt behöver det inte påverka särskilt mycket.
– Av erfarenhet vet vi att verksamheterna och all skolpersonal mår dåligt av en negativ debatt i media. Är det en saklig och konstruktiv dialog om skolans förutsättningar och verklighet är det ingen fara, säger Dennis Ljunggren och tillägger:
– Vår inställning är att i möjligaste mån spara till bilen innan man köper den. Att låna till drift är inte aktuellt och Framtid i Ale har inte mer pengar i sin budget än vi. Alltså måste de ta bort något annat och vad det är vet ingen. Jag utesluter ingenting, men om sektor utbildnings konsekvensbeskrivning är allvarlig och vi tvingas äska ett tillskott så måste jag veta till vad och om alla andra möjligheter är prövade. I våra regelbundna samtal med fackliga medlemmar har jag inte fått några sådana indikationer. Det är mer allmänna frågor om varför budgetläget är som det är. Svaret är att vi tvingas vara återhållsamma för att kunna bygga framtidens skolor och äldreboenden. Detta drabbar alla tillväxtkommuner och är inget unikt för Ale.
Utbildningsnämnden har den enskilt största budgetramen och ekonomin är i ständigt fokus. När effektiviseringar ska genomföras diskuteras alltid vad som är möjligt och inte. Statistik, jämförelser och rankingar listar landets kommuner, men Dennis Ljunggren är försiktig.
– Vem vet vad som är rätt? Har den kommun som driver den billigaste skolverksamheten rätt organisation eller har de uteslutit något? Hur bokförs lokalkostnaderna i respektive kommun? Du måste vara väldigt försiktig när du jämför. Vi måste vara säkra på att vi gör rätt saker i vår skola innan vi tittar på andra. Ett exempel är att en grundskoleelev på Tjörn kostar 133 000 kr/år, i Ale 96 000 kr och i Härryda 77 000 kronor. Hur kan det vara så och hur vet vi vem som gör rätt?
Framtid i Ale har avviserat att de lämnar skolöverenskommelsen om sparkravet om 29 miljoner på skolan ligger fast. Detta efter att ha intervjuat ett antal pedagoger och enhetschefer om konsekvenserna. I fredags mötte de aleborna på Ale Torg.
– Det var jättekul och många kom fram spontant. Vi är nu helt övertygade om att vi har satt fingret på något som måste upp på bordet. Vi tänker fortsätta ta strid för skolan, personalen, eleverna och inte minst framtiden i Ale, säger Tyrone Hansson i en kommentar.