SURTE. Lärplattan har sedan terminsstarten funnits på alla Ales förskolor och Skolstigens förskola var först ut.
– Den ger alla barn samma möjlighet att ta del av den nya tekniken, säger Ann-Kristin Bergestig, förskolepedagog.
Lärplattan har gjort succé bland barnen på Skolstigens förskola i Surte. Runt ett bord sitter Nova, Andrea, Filip och Lovisa lutade över den lilla skärmen, som de turas om att använda.
På alla förskoleavdelningar i Ale kommun finns sedan augusti en lärplatta och genom ett innovationsprojekt fick barnen på Skolstigen prova på tekniken redan i våras.
– Syftet är att främja lärandet i förskolorna och följa det som är framtaget i läroplanen. Dessutom främjar lärplattan sociala färdigheter och ökar kommunikationen genom att barnen får turas om, säger Lena-Maria Vinberg, verksamhetschef för förskolan.
Program anpassade för bland annat matematik, teknik och språkträning hjälper till i inlärningen och fungerar som ett komplement till den traditionella pedagogiken. Möjligheterna är närmast obegränsade och såväl sagor som program för kostlära finns att ladda ner.
Begränsade former
– Barnen jobbar ihop och lär sig att samarbeta och turas om. Med lärplattan kan man till exempel göra egna filmer och när vi är ute i skogen kan man fota olika växter och sedan leta upp dem på internet, säger Solveig Othzén, förskolepedagog.
Lärplattan används under begränsade former och endast under pedagogernas uppsikt. De ser även till att det blir rättvist fördelat.
– Den blir en magnet och alla vill prova samtidigt. Tack vare att den är så enkel att använda kan även de yngsta barnen ha nytta av den. En gång kom det fram en tvåårig tjej och frågade om jag ”laddar hem appar”, säger Solveig Othzén och Ann-Kristin Bergestig tillägger:
– Många har redan erfarenhet av Ipads och liknande hemifrån, men alla har inte det och genom lärplattan får alla samma möjlighet.
När barnen sedan börjar första klass får de varsin dator och genom att ha använt lärplattan redan på förskolan har de ett försprång.