ALAFORS. Det behövs en ny skola för barnen i Nol och Alafors.
Frågan är bara var den ska placeras.
– Nu samlar vi in synpunkter som ska vägas in i beslutet, säger Erik Liljeberg (M), ordförande i Utbildningsnämnden.
När fler människor flyttar in och antalet barn växer så ökar behovet av en ny skola. På Nolskolan har paviljonger placerats för att lösa situationen tillfälligt.
– Vi behöver få en ny skola på plats så snart det är möjligt. Exakt när det blir kan jag inte uttala mig om, säger Erik Liljeberg.
2016 fattades beslut om att en ny skola ska byggas i det aktuella området. Nu har processen intensifierats och innan sommaren kommer fullmäktige att avgöra placeringen – Nol eller Alafors.
– Det är en F-6-skola vi pratar om som ska vara förberedd att kunna ta emot 700 elever. Initialt byggs den av allt att döma för 600 elever, säger Liljeberg.
De alternativa platser som pekats ut är Himlaskolans och Nolskolans nuvarande placeringar.
– Ska den ligga i Nol så behöver vi ha en större yta. Det innebär att fastigheterna där Adinahälsan och Folkets Hus ligger idag behöver lösas in samt ytterligare två huskroppar som Alebyggen äger. Vidare behöver det till marksanering i en del av området.
I förra veckan mötte ett knappt 30-tal personer upp på det dialogmöte som hölls i Medborgarhuset där politiker och tjänstemän från Ale kommun medverkade.
– Inbjudan hade gått ut till e-postadresserna som finns i skolans system Unikum till föräldrar med barn i förskoleverksamhet eller lågstadiet. Det är dessa barn som kommer att beröras av beslutet, säger Erik Liljeberg och fortsätter:
– Det blev ett riktigt bra möte. Vi delade in oss i grupper med en politiker från utbildningsnämnden som samtalsledare på varje bord och en tjänsteperson som förde anteckningar. Det är viktigt för oss att få in så många synpunkter som möjligt innan beslut ska fattas.
De föräldrar som inte kunde medverka och som vill göra sin röst hörd, hur funkar det?
– Man har möjlighet att tycka till via kommunens hemsida (ale.se/nyskola). Synpunkter kan lämnas fram till den 2 mars. Det går bra att vara anonym och man måste inte vara förälder för att lämna sina synpunkter.
Största nyttan med dialogmötet?
– Att engagerade föräldrar fick säga sitt. Dessutom var mötet ett bra sätt för att öka förståelsen och belysa komplexiteten i ett sådant här beslut. Det är väldigt många aspekter som ska vägas in, alltifrån ekonomi till markförhållande och förutsättningar för personalrekrytering, avslutar Erik Liljeberg.