ÄLVÄNGEN. 29 elever har sökt till Lärlingsgymnasiet som sitt första val.
Inte sedan starten för fyra år sedan har man haft så många förstahandssökande.
– Vi tror på småskaligheten och målbilden är att ha runt 30-35 sökande så det blev väldigt bra, säger rektorn Malin Luukinen.
”Lagom många elever”. Malin Luukinen, rektor på Lärlingsgymnasiet i Älvängen, vill satsa på en småskalig skola med många vuxna på plats för eleverna. 29 sökande är därför helt i linje med målbilden.
Snabbare kommunikationer till Göteborg resulterade inte i färre sökande till Lärlingsgymnasiet, tvärtom har fler elever än någonsin sökt skolan som sitt första val.
– Det är en positiv utveckling, som visar att det finns behov av den här typen av utbildningar, säger Malin Luukinen, som tillträdde som rektor för ett år sedan.
Hon upplever att det är många som ser chansen att plugga på hemmaplan och slippa pendla.
– Förra året var det några elever som började på utbildningar i Göteborg, men som sedan ville byta hit för att få kortare resväg. Det är dessutom en positiv tillväxtregion och vi har nära relationer med lokala företag som tar hand om och utbildar kommunens ungdomar. Hälften av utbildningstiden är förlagd till praktik, vilket motsvarar sammanlagt 50 veckor. Det är nästan ett års arbetslivserfarenhet och de flesta får anställning på företaget de varit på praktik hos. Förra året gick 72 procent av avgångseleverna ut i jobb direkt.
Transport populärt
Malin Luukinen upplever att yrkesförberedande utbildningar fått ett uppsving den senaste tiden, men om det finns något samband med konjunkturen vill hon inte uttala sig om.
På skolan går idag 93 elever uppdelande på fem yrkesutbildningar: El, bygg- och anläggning, fordon och transport, handel och industri. De största är bygg, fordon samt transport och handel.
– El och industri är inte särskilt stora, men det har de heller aldrig varit. Utbildning mot transport blir allt mer efterfrågat, vilket beror mycket på att branschen skriker efter folk. Vi har alldeles lagom många sökande i år eftersom vi satsar på småskaligheten och då är omkring 30 nya elever perfekt.
För de elever som väljer att utbilda sig på Lärlingsgymnasiet är chansen stor att få jobb i Ale, något som Malin Luukinen ser som en stor fördel.
– Jag tror på att försöka hålla kvar ungdomarna i kommunen.