ALE. Nu är det snart dags för landets niondeklassare att välja gymnasium. Visste du att du kan läsa rymdvetenskapsprogrammet i Kiruna eller ett fordonsprogram med inriktning på översnöfordon?
Den 7 december öppnar gymnasievalet och landets niondeklassare får chansen att välja gymnasium. Gymnasievalet sker digitalt och via en hemsida får eleverna möjlighet att enkelt söka plats på olika skolor. Svenska gymnasieskolan erbjuder många olika val av program, sex stycken högskoleförberedande och tolv yrkesprogram där eleven kan komplettera vissa kurser så att även de blir behöriga för högskola. Några av de populäraste programmen är samhällsvetenskap-, ekonomi- och naturvetenskapsprogrammet.
– Många är intresserade av kriminologi och juridik, brott och straff i allmänhet. Det är även många som intresserar sig för arbete som fastighetsmäklare, säger Thérése Olsson, studie- och yrkesvägledare på Da Vinciskolan i Nödinge.
Att det är populärt med kriminologi, brott och straff i allmänhet tror Thérése beror mycket på TV-serier.
– Jag tror att det man tittar på blir man intresserad av, så det har nog följt med vad som är populärt i TV-serier.
Utöver de vanliga programmen finns några speciella och unika program, såsom rymdvetenskapsprogrammet i Kiruna eller Fordons- och transportprogrammet med inriktning översnöfordon i Vansbro. Båda dessa program är riksrekryterande, alltså kan elever från hela landet söka på lika villkor. Om man studerar på en ort långt hemifrån går det att söka inackorderingstillägg som ekonomiskt stöd för att klara ekonomin och boende.
På Yrkesgymnasiet i Nödinge har eleverna möjlighet att läsa lärlingsprogram som exempelvis yrkeschaufför, plåtslagare, målare eller snickare.
– Hos oss är det fordons- och transportprogrammet samt bygg och anläggning som är populärast, säger Malin Luukinen, rektor på Yrkesgymnasiet i Nödinge.
Trots det stora antalet yrkesprogram i Sverige och stora möjligheter till jobb läser bara ungefär en fjärdedel av alla gymnasieelever ett yrkesprogram. Anledningen till att det finns såpass goda chanser att komma ut i arbetsmarknaden säger Malin Luukinen är på grund utav att många branscher är i stort behov av yrkesutbildad personal.
En stor majoritet elever som tar studenten från Yrkesgymnasiet i Nödinge kommer snabbt ut på arbetsmarknaden eller börjar studera vidare.
– 93% av eleverna som tog studenten i våras gick ut i jobb eller till vidare studier. Det tycker vi är jättekul. De flesta får jobb på sina praktikplatser eller via kontakter och referenser som de har fått genom praktiken, säger Malin Luukinen.
I Göteborgsregionen är den största gymnasieskolan Hvitfeldtska gymnasiet med drygt 2 600 elever. En av skolorna i landet med högst antagningspoäng är Tärnaby alpina gymnasium med ett medelvärde på 311 meritpoäng.
OSKAR OLTÉUS
KALLE SKANTZ