Barnen gillar redan sin nya förskola som kommer att bli något alldeles extra. En rundtur i lokalerna skvallrar om en fantastisk miljö med oanade möjligheter. Högt i tak, smarta gårdsindelningar och som gjort för Reggio Emilia-pedagogiken som ska prägla Äppelgårdens förskola.
– Vi känner redan att det här är vårt hus och det tror jag även barnen gör. Delaktigheten har varit stor från början och det känns väldigt bra att entreprenörerna är så lyssnande, säger förskolechef Agneta Lindfors.
Lennart Karlsson, Liljewall Arkitekter, är byggledare för den 1400 kvm stora förskolan som ska inrymma sex avdelningar och cirka 120 barn.
Känns bra
– Det här är väldigt stimulerande och jag blir idag än mer övertygad om att Äppelgården kommer att fungera som en suverän referensförskola. Vi har blandat teknik och pedagogik på ett bra sätt. Det här blir Sveriges första passivhus som förskola där hela stommen är av betong. Det blir ett gediget hus med tjocka väggar, fönster i rätt väderstreck och en fasad klädd med tegel, säger Lennart som fortfarande har en önskan kvar.
– Det skulle vara att få sätta upp solceller på taket som producerar el till fastigheten. Vi hade med det i förslaget, men har inte lyckats få in det i budgeten.
Äppelgården förses med ett mottagningskök som enkelt kan byggas om till ett tilllagningskök om så önskas.
Totalentreprenör för bygget är Jålab, där Stefan Svensson agerar arbetsledare.
Viktiga val
– Det är en intressant byggnation och jag har inte tidigare varit med om något liknande. För att få det betecknat som passivhus är valet av produkter och tekniska konstruktioner viktiga.
Håller tidplanen?
– Ja, det ser väl ganska bra ut, än så länge, säger Stefan Svensson.
Förhoppningen är att kunna flytta in i de nya lokalerna efter sommaren.
– Det finns en politisk ambition i kommunen att vi ska tänka klimatsmart och vara energieffektiva. Att bygga Äppelgårdens förskola som passivhus är ett bra sätt att möta dagens krav på energihushållning, säger Alma Delic, projektledare vid Ale kommun.
Taklagsfesten blev ett stort minne, inte minst för de yngsta hantverkarna, som efter att ha slukat en varmkorv fick sätta sin signatur på väggarna.