NÖDINGE. Det preliminära resultatet av gymnasieansökningarna är klart.
Efter tio års nedgång har Ale gymnasium lyckats vända trenden, men fortfarande söker bara var fjärde av Ales nior till skolan.
– Från att ha legat i botten förra året har vi nu tagit oss upp till ett mittenskikt, säger Hans Enckell, verksamhetschef.
Konkurrensen om eleverna är hårdare än någonsin och i Göteborgsregionen finns det nästan dubbelt så många gymnasieplatser som niondeklassare.
Antalet elever som söker till Ale gymnasium har under det senaste decenniet minskat för varje år och i fjol kom det riktiga fallet som fick kommunen att kalla till krismöte.
Hans Enckells uppdrag då han tillträdde som verksamhetschef i augusti förra året var kristallklart: Få skolan på fötter igen.
Hårt arbete under hösten med att tydliggöra skolans profil, marknadsföra sig bättre, samla organisationen och anpassa såväl lokaler som programutbud efter rådande läge har gett resultat.
I onsdags kom beskedet att man inte bara lyckats bromsa nedgången utan även ökat i antal ansökningar per plats, även om så marginellt.
– Ett kraftigt trendbrott!
Så uttryckte sig utbildningsnämndens ordförande Elena Fridfelt (C) under onsdagens pressträff.
– Att vi fick det här resultatet är ingen slump. Det grundar sig i flera stora satsningar.
Fler sökande/plats
Sedan förra året har Ale gymnasium näst intill halverat antalet utbildningsplatser, från 276 till 142, vilket bidragit till att man i år har fler sökande per plats jämfört med i fjol.
Den 1 februari hade skolan totalt 74 sökande, vilket innebär att man fyller mer än hälften av platserna, förutsatt att alla hinner bli behöriga till terminsstarten. Det kan jämföras med en fjärdedel vid samma tidpunkt förra året.
2012 års resultat är fortfarande preliminärt och man vågar tro att det ska fylla på fram tills skolstarten i augusti.
I konkurrensen med Göteborgs gymnasieskolor, däribland ett växande utbud av friskolor med specialprogram, vill Ale gymnasium framhäva kvalitet och trygghet som skolans främsta styrkor. Där vill man även lyfta fram den höga andelen behöriga lärare, den fördelaktiga lokalen och påkostade utrustningen, samt den höga kvaliteten på skolmaten.
Långsiktigt arbete
Även om man lyckats vända den nedåtgående trenden är man försiktigt med att ta ut allt för mycket i förskott.
– Vi får inte luta oss tillbaka utan fortsätta att arbeta tillsammans för att nå framåt. Vi ska konkurrera med kvalitet och har man gått på Ale gymnasium är man väl förberedd inför både högskolan och arbete, säger utbildningsnämndens vice ordförande Dennis Ljunggren (S), under pressträffen.
Något man ser som en stor och långsiktig framgångsfaktor är att hela sektorn nu arbetar under samma tak.
– Det nära samarbetet mellan Utbildningsnämnden och gymnasiet är en stor fördel, inte minst ökar det uthålligheten. Ansvaret delas av alla led inom verksamheten, från grundskolan till gymnasiet, och under det senaste året har nog alla fått högre krav på sig, menar Peter Madsen, verksamhetschef för sektor utbildning, kultur och fritid.
Självkritik är ett ord som skolledningen använt sig flitigt av under det senaste året. Man har försökt utreda vad som gick snett och hur man kan undvika att gå i samma fälla.
– Tidigare var skolan inte anpassad för den nya konkurrensen och man lät bli att se fakta i ögonen. Man får inte ta något för givet, säger Hans Enckell.