Vad blir det för mat? Vad blir det för mat?

NÖDINGE. Varje vardag tillagas närmare 4000 portioner mat i kommunens regi, varav 2450 i Ale matservice lokaler i Nödinge. Hur går det till och hur tänker man kring kvaliteten på maten som går ut till såväl skolor som äldreboenden? Alekurirens reporter följde med på en rundvandring bland grytorna.

http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/02/v-7-Ale-matservice-7.jpg

NÖDINGE. Varje vardag tillagas närmare 4000 portioner mat i kommunens regi, varav 2450 i Ale matservice lokaler i Nödinge.
Hur går det till och hur tänker man kring kvaliteten på maten som går ut till såväl skolor som äldreboenden?
Alekurirens reporter följde med på en rundvandring bland grytorna.

484 liter köttfärssås. Britt Jönsson slevar upp den färdiga köttfärssåsen i stålkantiner som sedan ska in i kylen. I bakgrunden syns kostchefen Anne-May Hugo och verksamhetschefen Tomas Nilsson.

484 liter köttfärssås. Britt Jönsson slevar upp den färdiga köttfärssåsen i stålkantiner som sedan ska in i kylen. I bakgrunden syns kostchefen Anne-May Hugo och verksamhetschefen Tomas Nilsson.

Spaghetti och köttfärssås står på skolmatsedeln denna tisdag och här pratar vi betydligt större mått än gram och deciliter.

I de röda 300-litersgrytorna i köket rör personalen med stora slevar i den väldoftande köttfärssåsen. Många kilo blandfärs har används och i en av grytorna tillagas ”minus-fläsk” med endast nötkött.

Verksamhetschefen Tomas Nilsson går runt med ett gäng skedar i handen och provsmakar där han kommer åt.
– Att smaka av är grunden i all matlagning, säger han för att i nästa stund uttrycka sin beundran över en perfekt komponerad viltsås.

Klockan närmar sig halv tio och det har snart blivit dags för dagens första leverans att lämna köket.

Himlaskolan, Alafors, Starrkärr och äldreomsorgen beställer varm mat som levereras direkt. De flesta får kyld mat som tillagats dagen innan, och då är det vanligt att man enbart beställer huvudkomponenter som kött, fisk eller soppa. Potatis, ris eller pasta kokar en del själva.

De som inte innefattas av Ale matservice är bland annat skolorna i Älvängen och Skepplanda, som istället får sin mat lagad i Aroseniusskolans kök, där det dagligen tillagas omkring 1400 portioner.

Hemkörd mat
I ett av kylrummen håller kocken Charlotta Lindström på att lägga upp kokt kyckling med currysås i svarta plastlådor. Några är med potatismos och några med ris. Små lappar på sidan talar om vilket det ska vara.

Lådorna ska till personer som är hemmaboende, men som av olika anledningar behöver hjälp med matlagningen. En gång i veckan får de maten hemkörd.
– Varje vecka har vi tio olika rätter att välja mellan och på en blankett fyller man i vilken mat man vill ha och hur många portioner, berättar kostchefen Anne-May Hugo.

Ute i köket är köttfärssåsen klar och Britt Jönsson, som är en av de omkring 12 medarbetarna, är i full gång med att sleva upp den i stålkantiner som sedan ställs direkt in i kylen, och det är inte vilken kyl som helst.
– Den kyler från 70 graders värme till plus tre på 90 minuter, berättar Anne-May Hugo och Tomas Nilsson tillägger:
– Det är positivt eftersom maten blir mer näringsrik om den kyls ner snabbt jämfört med varmhållen mat.

Vegetariskt alternativ
På Ale matservice jobbar man ständigt för att maten ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Alla rätter görs från grunden och är näringsberäknade. Just nu arbetar man med att införa ett vegetariskt alternativ som ska finnas på alla skolor varje dag, något som kräver en hel del förarbete.
– Det går inte på en kvart eftersom allt ska näringsberäknas och till det tar vi hjälp av en dietist. Tanken är att det ska kunna införas nu i mars, säger Tomas.

Grönsaker i all ära, men populärast bland eleverna är fortfarande pizza, hamburgare och dagens rätt: spaghetti och köttfärssås. Det menar Anne-May, som också berättar att traditionell husmanskost har fått stryka på foten för modernare rätter som till exempel tacos.
– Men vi envisas ändå med kalops och en väl tillagad kålpudding kan vara fantastiskt god, tillägger Tomas.

De värdesätter en nära dialog med eleverna och den nya organisationen jobbar med att få en närmare kontakt genom matråden som nu finns på de allra flesta skolor. Såväl förslag på smakprovning och temaveckor som allmänna synpunkter välkomnas.

För lite mer än ett år sedan gjordes en omorganisering i kommunen och Ale matservice som tidigare låg under Tekniska tillhör nu sektor utbildning, kultur och fritid. Förändringen upplevs som positiv eftersom man fått ett bättre helhetsgrepp.
– De som lagar maten och de som äter den befinner sig nu inom samma sektor. Det gör att kontakten blir tätare och man får bättre förutsättningar att kunna utveckla verksamheten, säger Tomas Nilsson.

Kompetensutveckling
Nu har man dessutom fått ekonomiska medel från ESF – Europeiska socialfonden, till kompetensutveckling för kökspersonal och lokalvårdare. Programmet som heter SKY –Stark kompetens och yrkesstolthet, innefattar bland annat kockutbildning för de som jobbar i köket på Ale matservice.

Alla röda grytor är tömda och köttfärssåsen står på kylning, men arbetet i köket fortsätter. Härnäst står fisk, sås och potatis på skolmatsedeln…

Mer från skola

”Ett stort uppdrag”

Erik Liljeberg är digitalstrategen och IT-pedagogen som har varit politiskt aktiv i Ale sedan 2010. Nu väntar en viktig uppgift…

Brist på förskoleplatser i Älvängen

Bristen på förskoleplatser är påtaglig på samtliga fem förskolor i Älvängen och inför nästa termin är det fullt. – Vi…

Ale backar i ny skolrankning

För 17:e året i rad presenterade Lärarförbundet sin rankning Sveriges bästa skolkommun på torsdagen. Resultatet baseras utifrån 13 olika kriterier…

Ljunggren lämnar skolpolitiken

I en insändare i veckans Alekuriren signerar Dennis Ljunggren med ”avgående skolkommunalråd”. – Det beror på att partiet har erbjudit…


Senaste nytt

SBTK:s damer föll igen

Efter premiärförlusten mot Hisingsbacka var Skepplanda BTK under måndagen på jakt efter årets första poäng i division 2 Nordvästra Götaland.…

Omfattande skogsbrand

Nio enheter från räddningstjänsten jobbar nu med att bekämpa en pågående skogsbrand i Hjärtum. Det rör sig om en yta…

Dags för Aleknixen

Aleknixen avgörs på i Alesammanhang välkända rallyvägar i trakterna kring Hålanda och Alafors. – Det är två sträckor som avverkas…

LNIK:s damer räddade poäng på övertid

LNIK:s damer gör debut i division 1 och efter två omgångar är laget fortfarande obesegrat. Hemmapremiären på Alevi mot Skoftebyn…

AIF kvitterade i slutsekunden

Långfredagen bjöd på ny fotbollsromantik. Hältorpsjön låg spegelblank och solen stod högt över Svenska Stenhus Arena. Alingsås IF stod för…

Nol är fortfarande obesegrat

Efter tre omgångar har Nol samlat ihop fem poäng och har stundtals bjudit på mycket lovande spel. Inför bortamötet med…

Westlund matchhjälte i SBTK

Vårsolen tittade fram när den som bäst behövdes. Ett soldränkt Forsvallen skapade en närmast fotbollsromantisk inramning kring seriepremiären i division…

Mållöst – men underhållande

Det stora samtalsämnet efter 90 minuter på Älvevis konstgräs kom att handla om händelsen när nyförvärvet från Utsikten, Marius Evensen,…

Avråder från att elda utomhus

Räddningstjänsten avråder starkt från att elda då brandrisken i mark och skog för närvarande är hög och risken för oönskad…

Alla ska gå till skolan

I Ale fokuserar arbetet på elever med problematisk frånvaro (över 20 procents frånvaro). I Budesti i Moldavien kan problemet vara…