Vad blir det för mat? Vad blir det för mat?

NÖDINGE. Varje vardag tillagas närmare 4000 portioner mat i kommunens regi, varav 2450 i Ale matservice lokaler i Nödinge. Hur går det till och hur tänker man kring kvaliteten på maten som går ut till såväl skolor som äldreboenden? Alekurirens reporter följde med på en rundvandring bland grytorna.

http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/02/v-7-Ale-matservice-7.jpg

NÖDINGE. Varje vardag tillagas närmare 4000 portioner mat i kommunens regi, varav 2450 i Ale matservice lokaler i Nödinge.
Hur går det till och hur tänker man kring kvaliteten på maten som går ut till såväl skolor som äldreboenden?
Alekurirens reporter följde med på en rundvandring bland grytorna.

484 liter köttfärssås. Britt Jönsson slevar upp den färdiga köttfärssåsen i stålkantiner som sedan ska in i kylen. I bakgrunden syns kostchefen Anne-May Hugo och verksamhetschefen Tomas Nilsson.

484 liter köttfärssås. Britt Jönsson slevar upp den färdiga köttfärssåsen i stålkantiner som sedan ska in i kylen. I bakgrunden syns kostchefen Anne-May Hugo och verksamhetschefen Tomas Nilsson.

Spaghetti och köttfärssås står på skolmatsedeln denna tisdag och här pratar vi betydligt större mått än gram och deciliter.

I de röda 300-litersgrytorna i köket rör personalen med stora slevar i den väldoftande köttfärssåsen. Många kilo blandfärs har används och i en av grytorna tillagas ”minus-fläsk” med endast nötkött.

Verksamhetschefen Tomas Nilsson går runt med ett gäng skedar i handen och provsmakar där han kommer åt.
– Att smaka av är grunden i all matlagning, säger han för att i nästa stund uttrycka sin beundran över en perfekt komponerad viltsås.

Klockan närmar sig halv tio och det har snart blivit dags för dagens första leverans att lämna köket.

Himlaskolan, Alafors, Starrkärr och äldreomsorgen beställer varm mat som levereras direkt. De flesta får kyld mat som tillagats dagen innan, och då är det vanligt att man enbart beställer huvudkomponenter som kött, fisk eller soppa. Potatis, ris eller pasta kokar en del själva.

De som inte innefattas av Ale matservice är bland annat skolorna i Älvängen och Skepplanda, som istället får sin mat lagad i Aroseniusskolans kök, där det dagligen tillagas omkring 1400 portioner.

Hemkörd mat
I ett av kylrummen håller kocken Charlotta Lindström på att lägga upp kokt kyckling med currysås i svarta plastlådor. Några är med potatismos och några med ris. Små lappar på sidan talar om vilket det ska vara.

Lådorna ska till personer som är hemmaboende, men som av olika anledningar behöver hjälp med matlagningen. En gång i veckan får de maten hemkörd.
– Varje vecka har vi tio olika rätter att välja mellan och på en blankett fyller man i vilken mat man vill ha och hur många portioner, berättar kostchefen Anne-May Hugo.

Ute i köket är köttfärssåsen klar och Britt Jönsson, som är en av de omkring 12 medarbetarna, är i full gång med att sleva upp den i stålkantiner som sedan ställs direkt in i kylen, och det är inte vilken kyl som helst.
– Den kyler från 70 graders värme till plus tre på 90 minuter, berättar Anne-May Hugo och Tomas Nilsson tillägger:
– Det är positivt eftersom maten blir mer näringsrik om den kyls ner snabbt jämfört med varmhållen mat.

Vegetariskt alternativ
På Ale matservice jobbar man ständigt för att maten ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Alla rätter görs från grunden och är näringsberäknade. Just nu arbetar man med att införa ett vegetariskt alternativ som ska finnas på alla skolor varje dag, något som kräver en hel del förarbete.
– Det går inte på en kvart eftersom allt ska näringsberäknas och till det tar vi hjälp av en dietist. Tanken är att det ska kunna införas nu i mars, säger Tomas.

Grönsaker i all ära, men populärast bland eleverna är fortfarande pizza, hamburgare och dagens rätt: spaghetti och köttfärssås. Det menar Anne-May, som också berättar att traditionell husmanskost har fått stryka på foten för modernare rätter som till exempel tacos.
– Men vi envisas ändå med kalops och en väl tillagad kålpudding kan vara fantastiskt god, tillägger Tomas.

De värdesätter en nära dialog med eleverna och den nya organisationen jobbar med att få en närmare kontakt genom matråden som nu finns på de allra flesta skolor. Såväl förslag på smakprovning och temaveckor som allmänna synpunkter välkomnas.

För lite mer än ett år sedan gjordes en omorganisering i kommunen och Ale matservice som tidigare låg under Tekniska tillhör nu sektor utbildning, kultur och fritid. Förändringen upplevs som positiv eftersom man fått ett bättre helhetsgrepp.
– De som lagar maten och de som äter den befinner sig nu inom samma sektor. Det gör att kontakten blir tätare och man får bättre förutsättningar att kunna utveckla verksamheten, säger Tomas Nilsson.

Kompetensutveckling
Nu har man dessutom fått ekonomiska medel från ESF – Europeiska socialfonden, till kompetensutveckling för kökspersonal och lokalvårdare. Programmet som heter SKY –Stark kompetens och yrkesstolthet, innefattar bland annat kockutbildning för de som jobbar i köket på Ale matservice.

Alla röda grytor är tömda och köttfärssåsen står på kylning, men arbetet i köket fortsätter. Härnäst står fisk, sås och potatis på skolmatsedeln…

Kommentera

Mer från skola

Ale backar i ny skolrankning

För 17:e året i rad presenterade Lärarförbundet sin rankning Sveriges bästa skolkommun på torsdagen. Resultatet baseras utifrån 13 olika kriterier…

Ljunggren lämnar skolpolitiken

I en insändare i veckans Alekuriren signerar Dennis Ljunggren med ”avgående skolkommunalråd”. – Det beror på att partiet har erbjudit…

”Väldigt stolta över resultaten”

Betygsresultaten från Ales skolor från 2018 visar både positiva och negativa trender. För eleverna som gick ut årskurs 9 blev…

Nya Da Vinciskolan tar form

När Kyrkbyskolans elever flyttade in i det tidigare Ale gymnasium för fyra år sedan utlovades snabba åtgärder för att få…


Senaste nytt

Surte IS IBK chanslösa mot Aspen

Förra helgen tog Surte IS IBK sin första trepoängare mot Myggenäs och i lördags var laget på jakt efter den…

Dialogen viktigast

Utmaningarna har nog aldrig varit större för politiken i Ale, men när de sex samarbetspartierna som numera kallar sig Koalitionen…

De ska styra Ale

Den styrande minoriteten som numera bär namnet Koalitionen bjöd i måndags in till en pressträff i Bohus Scoutkårs klubbstuga. Här…

”Det här kan bli jättebra”

Dialogen med Koalitionen om en förändrad politisk organisation startade ganska snabbt efter valet. – Vi har sett problematiken och behovet…

Ny chef på Närhälsan i Älvängen

Om du ska redogöra för din bakgrund? – Jag är ursprungligen från Långedrag, har arbetat som vice entreprenadchef på en…

Skön seger för Surte

Samme Bridholm inledde målskyttet efter fem minuter – även det kom på hörna. Gästerna replikerade kort därefter, men Surte kopplade…

Tunt Ale HF föll tungt

Ale HF som är tillbaka i division 3 kommer av allt att döma att få kämpa hårt för varje poäng.…

Ale backar i ny skolrankning

För 17:e året i rad presenterade Lärarförbundet sin rankning Sveriges bästa skolkommun på torsdagen. Resultatet baseras utifrån 13 olika kriterier…

Ljunggren lämnar skolpolitiken

I en insändare i veckans Alekuriren signerar Dennis Ljunggren med ”avgående skolkommunalråd”. – Det beror på att partiet har erbjudit…

Världsmästare besökte Bohus Taekwon-Do

Under den gångna helgen anordnade Bohus Taekwon-Do ett träningsläger i Nödinge idrottshall. Deltagare från flera olika klubbar hade tagit sig…