Vad blir det för mat? Vad blir det för mat?

NÖDINGE. Varje vardag tillagas närmare 4000 portioner mat i kommunens regi, varav 2450 i Ale matservice lokaler i Nödinge. Hur går det till och hur tänker man kring kvaliteten på maten som går ut till såväl skolor som äldreboenden? Alekurirens reporter följde med på en rundvandring bland grytorna.

http://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/02/v-7-Ale-matservice-7.jpg

NÖDINGE. Varje vardag tillagas närmare 4000 portioner mat i kommunens regi, varav 2450 i Ale matservice lokaler i Nödinge.
Hur går det till och hur tänker man kring kvaliteten på maten som går ut till såväl skolor som äldreboenden?
Alekurirens reporter följde med på en rundvandring bland grytorna.

484 liter köttfärssås. Britt Jönsson slevar upp den färdiga köttfärssåsen i stålkantiner som sedan ska in i kylen. I bakgrunden syns kostchefen Anne-May Hugo och verksamhetschefen Tomas Nilsson.

484 liter köttfärssås. Britt Jönsson slevar upp den färdiga köttfärssåsen i stålkantiner som sedan ska in i kylen. I bakgrunden syns kostchefen Anne-May Hugo och verksamhetschefen Tomas Nilsson.

Spaghetti och köttfärssås står på skolmatsedeln denna tisdag och här pratar vi betydligt större mått än gram och deciliter.

I de röda 300-litersgrytorna i köket rör personalen med stora slevar i den väldoftande köttfärssåsen. Många kilo blandfärs har används och i en av grytorna tillagas ”minus-fläsk” med endast nötkött.

Verksamhetschefen Tomas Nilsson går runt med ett gäng skedar i handen och provsmakar där han kommer åt.
– Att smaka av är grunden i all matlagning, säger han för att i nästa stund uttrycka sin beundran över en perfekt komponerad viltsås.

Klockan närmar sig halv tio och det har snart blivit dags för dagens första leverans att lämna köket.

Himlaskolan, Alafors, Starrkärr och äldreomsorgen beställer varm mat som levereras direkt. De flesta får kyld mat som tillagats dagen innan, och då är det vanligt att man enbart beställer huvudkomponenter som kött, fisk eller soppa. Potatis, ris eller pasta kokar en del själva.

De som inte innefattas av Ale matservice är bland annat skolorna i Älvängen och Skepplanda, som istället får sin mat lagad i Aroseniusskolans kök, där det dagligen tillagas omkring 1400 portioner.

Hemkörd mat
I ett av kylrummen håller kocken Charlotta Lindström på att lägga upp kokt kyckling med currysås i svarta plastlådor. Några är med potatismos och några med ris. Små lappar på sidan talar om vilket det ska vara.

Lådorna ska till personer som är hemmaboende, men som av olika anledningar behöver hjälp med matlagningen. En gång i veckan får de maten hemkörd.
– Varje vecka har vi tio olika rätter att välja mellan och på en blankett fyller man i vilken mat man vill ha och hur många portioner, berättar kostchefen Anne-May Hugo.

Ute i köket är köttfärssåsen klar och Britt Jönsson, som är en av de omkring 12 medarbetarna, är i full gång med att sleva upp den i stålkantiner som sedan ställs direkt in i kylen, och det är inte vilken kyl som helst.
– Den kyler från 70 graders värme till plus tre på 90 minuter, berättar Anne-May Hugo och Tomas Nilsson tillägger:
– Det är positivt eftersom maten blir mer näringsrik om den kyls ner snabbt jämfört med varmhållen mat.

Vegetariskt alternativ
På Ale matservice jobbar man ständigt för att maten ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Alla rätter görs från grunden och är näringsberäknade. Just nu arbetar man med att införa ett vegetariskt alternativ som ska finnas på alla skolor varje dag, något som kräver en hel del förarbete.
– Det går inte på en kvart eftersom allt ska näringsberäknas och till det tar vi hjälp av en dietist. Tanken är att det ska kunna införas nu i mars, säger Tomas.

Grönsaker i all ära, men populärast bland eleverna är fortfarande pizza, hamburgare och dagens rätt: spaghetti och köttfärssås. Det menar Anne-May, som också berättar att traditionell husmanskost har fått stryka på foten för modernare rätter som till exempel tacos.
– Men vi envisas ändå med kalops och en väl tillagad kålpudding kan vara fantastiskt god, tillägger Tomas.

De värdesätter en nära dialog med eleverna och den nya organisationen jobbar med att få en närmare kontakt genom matråden som nu finns på de allra flesta skolor. Såväl förslag på smakprovning och temaveckor som allmänna synpunkter välkomnas.

För lite mer än ett år sedan gjordes en omorganisering i kommunen och Ale matservice som tidigare låg under Tekniska tillhör nu sektor utbildning, kultur och fritid. Förändringen upplevs som positiv eftersom man fått ett bättre helhetsgrepp.
– De som lagar maten och de som äter den befinner sig nu inom samma sektor. Det gör att kontakten blir tätare och man får bättre förutsättningar att kunna utveckla verksamheten, säger Tomas Nilsson.

Kompetensutveckling
Nu har man dessutom fått ekonomiska medel från ESF – Europeiska socialfonden, till kompetensutveckling för kökspersonal och lokalvårdare. Programmet som heter SKY –Stark kompetens och yrkesstolthet, innefattar bland annat kockutbildning för de som jobbar i köket på Ale matservice.

Alla röda grytor är tömda och köttfärssåsen står på kylning, men arbetet i köket fortsätter. Härnäst står fisk, sås och potatis på skolmatsedeln…

Mer från skola

”Ett stort uppdrag”

Erik Liljeberg är digitalstrategen och IT-pedagogen som har varit politiskt aktiv i Ale sedan 2010. Nu väntar en viktig uppgift…

Brist på förskoleplatser i Älvängen

Bristen på förskoleplatser är påtaglig på samtliga fem förskolor i Älvängen och inför nästa termin är det fullt. – Vi…

Ale backar i ny skolrankning

För 17:e året i rad presenterade Lärarförbundet sin rankning Sveriges bästa skolkommun på torsdagen. Resultatet baseras utifrån 13 olika kriterier…

Ljunggren lämnar skolpolitiken

I en insändare i veckans Alekuriren signerar Dennis Ljunggren med ”avgående skolkommunalråd”. – Det beror på att partiet har erbjudit…


Senaste nytt

Ishala vägar på landsbygden

Avkörningarna har varit många på de isiga vägarna. Temperaturen har pendlat mellan plus- och minusgrader under det senaste dygnet. På…

En skyttekung har landat!

Ryktet har gått en tid, men på tisdagskvällen kunde Ahlafors IF presentera en av sina mest spektakulära värvningar någonsin. Robin…

Ambulanssjukvården tvingas spara

Ambulanssjukvården i Stenungsund, Tjörn, Kungälv och Ale ligger under Kungälvs sjukhus. I Ale rycker ambulansen från stationen i Älvängen. Här…

BORF söker fler deltidsbrandmän

När Bohus Räddningstjänstförbund ska till att sammanfatta det gångna året så är det framförallt den varma sommaren som först kommer…

Bil voltade av vägen

Det var vid 13.30-tiden på tisdagen som en bil körde av E45 i Älvängen och landade på taket. – Det…

Förespråkar tystnadskultur

NU-sjukvården gör besparingar om 220 miljoner för att få en ekonomi i balans. Över 300 tjänster måste bort. Samma visa…

KS Bandy ångar på

KS Bandy vet fortfarande inte hur det känns att tappa poäng i årets allsvenska. Inför söndagens bortamatch mot Västerås hade…

Brand på byggarbetsplats

LILLA EDET. Vid 20-tiden på fredagskvällen började cellplast på en byggarbetsplats brinna vid Storgatan i Lilla Edet. Enligt polisen ska…

Börjessons blir Järnkontoret

Järnkontoret blir namnet på den nya kontorslokalen i Nödinge där delar av Ale kommuns personalstyrka nu tar plats. – Vi…

Jessica undervisar i Thailand

Drömmen om att få undervisa på en skola utomlands har länge funnits hos Jessica Ahl. Målet var först att få…