BOHUS. Sedan 80-talet har han sett till att alla skridskoåkare på Jennylund har bästa möjliga underlag.
Ingemar Johansson, 71, är en mästare på is.
Det är en onsdag efter lunch och på isen i Ale Arena leker skolbarn i olika åldrar. Vid ingången ställer Ingemar Johansson i ordning några hyllor som ännu inte har kommit på plats.
– Jag är van att rycka in där det behövs, konstaterar han med ett leende.
Det är dock främst isen som är Ingemars specialområde och det inleddes redan på 80-talet.
– Jag var ledare i bandyskolan och för min son. Sedan började jag att köra ismaskinen och jag minns att det var en härlig tid. Det var alltid mycket folk här på Jennylund och Surte var bra på den tiden, säger han.
Tillsammans med Karl-Inge Winkler började Ingemar att laborera för att isen skulle bli så bra som möjligt.
– Att få till en perfekt is är en vetenskap. Jag och Karl-Inge byggde egna vattentankar där vattnet pumpades runt och mätte PO-värdet. Vi lämnade inget åt slumpen, berättar han.
Det är alltså inte bara att köra ut med ismaskinen?
– Absolut inte. Det fungerar exakt likadant som när du ska lackera ett bord. Först måste du slipa bort ytan, sedan ska du tvätta och lägga ett nytt fint lager. Jag vill vara nöjd med isen varje gång jag är klar med den och det är viktigt att alla som åker skridskor här ska tycka att det är ett bra underlag.
Sedan 2007 har isen på Jennylund varit förskonad från vädrets makter. Ingemar minns tillbaka till tiden före Ale Arena.
– Det var alltid en utmaning. Jag minns en gång när det var en stor bandyturnering för barn och det snöade något kopiöst. Det kom cirka 25 centimeter under några timmar och vi arbetade hårt för att isen skulle bli i speldugligt skick, vilket till slut resulterade i att vi hade snövallar som var flera meter höga runt planen, berättar han.
Ingemars engagemang sträcker sig inte enbart till att underhålla isen, utan han ser också till att den kommer på plats inför varje säsong.
– Jag har varit delaktig i det arbetet i många år. Det krävs en speciell kyla för att isen ska bita och frysa fort. Därefter målar vi isen och lägger linjer. Isen är inte tjockare än tre centimeter, förklarar han.
Ingemar plockar upp telefonen och visar ett dokument.
– Jag har kommit upp i åren och har därför valt att ta några steg tillbaka. Vi är flera som arbetar med isen nu, men jag vill fortfarande ha koll. Varje kväll får jag därför en uppdatering på hur tjock isen är på olika ställen och vilken temperatur den har, säger han.
Han har själv inte spelat bandy, men intresset för sporten är stort.
– Vi är en stor bandyfamilj och självklart påverkas jag över Surte presterar. Jag vill att det ska gå bra för dem.
Kan du uppskatta hur många timmar du har lagt på Jennylund genom åren?
– Oj, haha. Det är många. När det var som mest hade jag två heltidsjobb: ett som teknisk chef på Eka och ett här på Jennylund. Jag satt också i styrelsen i många år.
Ångrar du att du har lagt så många timmar här?
– Nej, absolut inte. Jag har träffat många underbara människor genom åren och det är jag evigt tacksam för.
Se tv-inslaget här: