Samlar in pengar till jordbävningens offer

SURTE. När Asena, Almila och Murad fick se bilder på förödelsen efter jordbävningen i Turkiet och Syrien så fick de en idé – de skulle samla in pengar till de drabbade. Därefter vigde de hela sportlovet åt att sälja kakor och armband i syfte att samla in pengar till SOS Barnbyar.

Det var systrarna Asena Karimli, 12, och Almila Karimli, 11, som tillsammans med kusinen Murad Djabarl, 12, kom på idén att försöka samla in pengar till de som drabbats av den fruktansvärda jordbävningen i Turkiet och Syrien. 

– Vi började med att knacka dörr och sälja kakor, men vi fick inte sålt så mycket. Då tänkte vi att vi kunde sälja via internet istället och då fick Murad en idé om att vi skulle sälja smycken, berättar Asena.

Murads idé visade sig bli en succé. Vännerna riktade in sig på att, utöver kakor, även sälja armband. De köpte pärlor, frimärken och via föräldrarnas sociala medier började det till deras stora glädje trilla in beställningar.

– Ett armband kostar 100 kronor. Vårt mål var att samla in 1000 kronor men nu har vi redan fått in över 7000 kronor. Vi är helt chockade, jag trodde inte att vi skulle sälja så många, berättar Murad.

Alla pengar barnen samlar skänker de oavkortat till SOS Barnbyar. Det innebär att kusinerna till en början själva täckte kostnaderna för bland annat frimärken som behövs för långväga beställningar.

– Vi har fått ta lite av våra egna pengar för att köpa frimärken och sådant. Fast sedan har alla i våra familjer varit med och bidragit på att köpa in saker. Så just nu använder vi inte våra egna pengar jättemycket utan vi fokuserar mest på att pärla, säger Asena.

På kort tid har de hunnit få en hel del positiv respons och kunderna är många. Allt ifrån hela fotbollslag till privatpersoner i utlandet.

– Vi skickar armband till Göteborg, Stockholm, Linköping och hela vägen till Tyskland, berättar Almila och systern Asena fyller i:

– Hela Sävedalens IF:s A-lag har beställt så vi har att göra.

Det som började som en idé som skulle genomföras i smyg, utan föräldrarnas vetskap, slutade i en ordentlig sportlovsaktivitet. Kusinerna har träffats varje dag, sovit över hos varandra och sålt i såväl Ale som Sävedalen. 

– Jag tycker att det har varit jätteroligt. Framförallt eftersom vi har varit tillsammans och känt oss delaktiga i att göra något bra, säger Asena.

Varför tycker du att det är det viktigt att hjälpa till?

– För vi har sett massor av filmer och bilder på barn som är hemlösa på gatan. Utan varken mat, pengar eller familj. Så vi tänkte att de måste få hjälp, det är därför som vi har försökt hjälpa till. Sedan har vi lite ursprung från Turkiet, vi är där varje sommar och pratar turkiska. Därför kändes det lite extra viktigt att hjälpa till just där, Asena.

Armbanden läggs i kuvert tillsammans med en lapp där Asena, Almila och Murad tackar för stödet. Det har blivit hög tid att skicka i väg de första beställningarna med posten, därefter väntar ännu mer pärlande.

– Vi kommer att pärla hela sportlovet och säkert fortsätta även efter det om folk beställer. Det beror ju även på hur det blir i Turkiet. Blir det bättre så kanske vi kan lugna ner oss lite, men om det inte blir det så måste vi ju fortsätta för att samla in pengar till dem, säger Asena.

Se tv-klippet nedan:

Mer från allmänt

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Senaste nytt

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

”Du blir starkare och ditt självförtroende växer”

Ale Boxningsklubb vill att så många som möjligt ska utöva…

MECA i Älvängen har blivit Bilxtra

För 16 år sedan startade Marcus Börjesson en bilverkstad i…

Heta tips för padelspelare och nybörjare

Vi ville ta reda på tips på hur man blir…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…