https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/09/ledare-1.jpg

Ambitiösa visioner

I Ale kommun finns visionen ”Lätt att leva”, vars naivitet har ifrågasatts många gånger. Till alla belackares glädje ska nu en ny vision med tillhörande värdeord tas fram under 2022. I Lilla Edet har man nyligen antagit en ny vision – ”Göta älvdalens pärla – vi gör det tillsammans”. Frågan är vilken roll dessa spelar? Om de överhuvudtaget spelar någon.

Trenden att sätta mål och formulera vackra visioner har varit stark under ganska lång tid. Vilken effekt de har haft talas det mindre om. Frågan är också vem de egentligen är till för och vad syftet är? Devisen ”Ale – en stark del av Göteborg” jobbades fram i början av 2000-talet och det är nu sanning att vi har blivit en tydligare del av storstaden. Det främsta skälet till det lär dock inte visionen vara utan det faktum att staten investerade 14 miljarder i motorväg och pendeltåg mellan Göteborg och Trollhättan. Således är det snarare handling än ord som skapar effekt.

”Ale – lätt att leva” och devisen ”Ett Ale” har varit de senaste årens tydliga budskap. Den senare formuleringen om ”Ett Ale” känns riktad mot organisationen Ale kommun, att medarbetarna ska förstå vikten av att se helheten. Samtidigt är det lika viktigt för aleborna att inse betydelsen av att vi trots alla ortsgränser ändå är en kommun. Att en satsning i Nödinge är bra för alla kommuninvånare och inte bara ortsborna. ”Ett Ale”-perspektiv är önsketänkande och skulle om det fungerar kunna ena kommunen. Revirtänkandet är ingen framkomlig väg.

Jag ser fram mot ett nytt visionsarbete för Ale kommun. ”Ale – lätt att leva” har varit svår att acceptera. Lanseringen var dömd att misslyckas. Verkligheten i en kommun innebär nämligen att någon alltid mår dåligt eller hamnar i trångmål. Någon känner sig alltid felbehandlad och någon kommuninvånare kommer alltid att komma i kläm av byråkrati och myndigheters fyrkantiga system. Ambitionen att alla ska behandlas rättvist och att alla ska trivas, må bra samt känna att det är lätt att leva är vacker, men visionen har varit helt orealistisk att infria.

I Lilla Edet har man nyligen antagit en ny vision – ”Göta älvdalens pärla – vi gör det tillsammans”. Det är en smart formulering som gör det möjligt att alltid kräva en motprestation av den som vill förändra i ett ärende, men den ställer också krav på kommunen att alltid vara villig att bidra till utveckling.

Till sist några ord om en bortgången vän, Stig Harald Gustafsson, som för väldigt många alebor är en känd profil efter alla år som engagerad i näringsliv, föreningsliv, kyrka och politik. I organisationen Företagarna Ale var han länge aktiv i både styrelse och valberedning. Jag hade nöjet att vara kollega med honom som valberedare och han var unik. En klasspelare för att använda sporttermer. Ingen tackade nej till ett uppdrag som gentlemannen Stig Harald erbjöd. – Den ideella insatsen i föreningslivet är a och o för hela samhället, men den måste också, så att säga, delas av oss alla. Nu har turen kommit till dig och det är med glädje jag välkomnar dig till styrelsen.

Stig Harald gav inte ens den tillfrågade chansen att tacka nej. Han fick det alltid att framstå som ett privilegium att få vara med och ta ansvar. Jag tror att det var så han själv såg på saken. Ett sant nöje att få vara med. Hellre på insidan än utsidan. För mig kommer han alltid att vara kvar på insidan.

Mer från ledare

Osmaklig kampanj

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) hamnade i skottgluggen när kommunfullmäktige…

Skam den som ger sig

Attityd och inställning är a och o. Den gångna veckan…

Vad är en centralort?

Ja, ni läste rätt. Årsredovisningen för Ale kommun ska 2023…

Nära helvetet

Demokratins spelregler måste alltid beaktas och i vissa fall försvaras.…

Senaste nytt

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…