ÄLVÄNGEN. Privatekonomi är numera ett obligatoriskt inslag på gymnasieelevernas schema.
Ung Ekonomi heter det skolpaket som Swedbank erbjuder.
I förra veckan träffade rådgivare Sara Eriksson elever på Lärlingsgymnasiet i Älvängen.
Ungdomar har en betydligt sämre ekonomisk standard och har haft en betydligt sämre ekonomisk utveckling jämfört med alla andra grupper i samhället. Ungdomar oroar sig överlag inte för pengar även om man helt saknar tillgång. Pengar är något som ”löser sig”. Detta är fakta som Kronofogden har tagit fram. För att ungdomar ska bli mer medvetna om det ekonomiska samhället i stort har Swedbank tagit fram ett utbildningspaket.
– När jag är ute och föreläser är det inte Swebank jag marknadsför utan det handlar i första hand om att ge ungdomarna så mycket kött på benen som det bara går. I min roll som rådgivare vill jag ge tips och råd som rör privatekonomi, säger Sara Eriksson.
Ger svar
Hur sparar jag? Vad är aktier? Hur fungerar ett lån och en kreditprövning? Pensionssparande? Detta är några av frågeställningarna som Sara Eriksson ger svar på när hon träffar gymnasieungdomarna.
– Kunskapen hos eleverna är väldigt varierande. En del har stenkoll på sin ekonomi medan andra inte bryr sig alls.
När Sara Eriksson besökte Lärlingsgymnasiet i tisdags poängterade hon fördelarna med ett månadssparande, att skaffa en buffert för oförutsedda utgifter.
– Det finns olika typer av sparande. Det viktigaste är att man försöker sätta undan lite pengar varje månad.
Undvik sms-lån
Sara passade också på att upplysa eleverna om de risker som olika typer av lån kan innebära.
– Undvik sms-lån och var försiktiga med att handla på kredit. Det ligger ofta dolda avgifter med i dessa köp och det blir dyrt. Tyvärr är det många ungdomar som hamnar i skuldfällor och drabbas av betalningsanmärkningar. Det försvårar möjligheten till att exempelvis få en lägenhet i framtiden.
Vad vill du förmedla till gymnasieungdomarna?
– Att de ska ha koll på sin ekonomi. Det är viktigt! Jag vill ge eleverna konkreta tips och göra dem delaktiga i hur de själva kan påverka sin privatekonomi, avslutar Sara Eriksson.