KUNGÄLV. På onsdagen genomförde polis, ambulans och räddningstjänst en stor gemensam övning. Två olika scenarior utspelade sig – en trafikolycka med flera skadade samt en händelse där en personbil med avsikt kört rakt in i en folkmassa.
– Syftet är främst att öva samband och samverkan vid en större olycka där flera aktörer är inblandade, säger Åsa Johnsson på Bohus Räddningstjänstförbund.
Ett 30-tal personer, inklusive så kallade markörer, deltog i onsdagens övning som ägde rum i närheten av Kungälvs brandstation. Även om det inte var skarpt läge skapades en autentisk och under omständigheterna verklighetstrogen miljö.
– För att nå bästa utgång måste hela kedjan fungera, från de som arbetar med att vårda och extrahera personer från fordon till högre ledningsnivåer där transport av skadade, kontakt med externa aktörer, resursförfrågningar med mera hanteras, säger Åsa Johnsson.
Övningen grundade sig i Prehospital sjukvårdsledning, som är ett sammanhållet nationellt utbildningskoncept, helt baserat på Socialstyrelsens föreskrifter, allmänna råd och riktlinjer.
– Hur organiserar vi oss på övningsplatsen och hur jobbar vi i ledningsfunktion? Det är vad övningen går ut på, säger Erik Carlsson, ambulanssjukvårdare och tillika instruktör.
– Det handlar om att identifiera tidskritiska patienter och fördela resurserna på rätt sätt. Vi övar på detta inom ambulansen och idag har vi adderat räddningstjänsten och polisen också. Det är suveränt att alla tre organisationer ges möjlighet att öva tillsammans, säger Eric Carlsson.
I dagens samhälle finns en ökad risk att blåljuspersonal larmas på händelser med pågående dödligt våld, det vill säga att någon eller några aktivt skadar andra. Det andra övningsscenariot var just ett sådant fall.
– Det har blivit ett större fokus och är mer aktuellt idag än tidigare. Vi får försöka förbereda oss så gott vi kan ur ett lokalt perspektiv, säger Åsa Johnsson.
Från ordningsmakten medverkade bland andra Oliver Brandqvist som till vardags tjänstgör som ingripandepolis i lokalpolisområde Kungälv/Ale.
– I den bästa av världar skulle vi få öva ännu mer tillsammans. Det är positivt ur flera aspekter och vi lär känna varandra.
Vad är polisens viktigaste roll vid en olycka?
– Det är att tillse att vi kan driva en utredning om vi misstänker att ett brott har begåtts. Sedan har vi en viktig uppgift att se till att räddningstjänst och ambulans kan jobba på olycksplatsen på ett säkert sätt.
Se tv-inslaget från övningen nedan: